W siedzibie ministerstwa rolnictwa i rozwoju wsi 21 sierpnia odbyła się konferencja „Rozszerzona Odpowiedzialność Producenta w sektorze przetwórstwa żywności – główne wyzwania i propozycje rozwiązań”, w której udział wzięła Dyrektor biura PIM Agnieszka Maliszewska.
Omawiane były przede wszystkim prawne aspekty implementacji Rozszerzonej Odpowiedzialności Producenta oraz ich wpływu na warunki organizacyjne i finansowe funkcjonowania sektora przetwórstwa żywności.
Rozszerzona Odpowiedzialność Producenta (ROP)
– To temat ważny dla sektora przetwórczego, choć nie tylko – podkreślił minister rolnictwa i rozwoju wsi Czesław Siekierski.
Z szefem resortu rolnictwa zgodziła się też uczestnicząca w spotkaniu podsekretarz stanu w ministerstwie klimatu i środowiska Anita Sowińska.
– Potwierdzeniem jest tak duże zainteresowanie i liczny udział w wydarzeniu przedstawicieli producentów – zauważył minister Siekierski.
Aspekty prawne i finansowe
W trakcie konferencji omawiane były przede wszystkim prawne aspekty implementacji Rozszerzonej Odpowiedzialności Producenta, jak również ich wpływu na warunki organizacyjne i finansowe funkcjonowania sektora przetwórstwa żywności.
Sektor żywnościowy a opakowania
– W Polsce sektor żywnościowy odpowiada za ponad 30 proc. wszystkich wprowadzonych na rynek opakowań – poinformował wiceprezes zarządu Polskiej Federacji Producentów Żywności Związku Producentów Andrzej Gantner.
– Dzisiejsza konferencja pokazuje, jak złożony i ważny jest to temat dla całej branży przetwórstwa żywności i dla całego łańcucha żywnościowego, od rolnika, poprzez przetwórcę, po handel – stwierdził minister Siekierski, podsumowując wydarzenie.
Szef resortu rolnictwa zadeklarował dalsze zainteresowanie ze strony resortu tematyką dotyczącą opakowań w sektorze przetwórstwa żywności, gdyż te opakowania mają swoje specyficzne właściwości.
Zobacz także: Chiny: Zmienne ceny produktów zwierzęcych i pasz w sierpniu 2024 r.