Pierwsze dowody picia mleka zwierzęcego pochodzą sprzed prawie 9️ tys. lat z obszaru dzisiejszej Turcji. Na odkrytych tam odłamkach ceramiki stołowej wykryto tłuszcze mleczne. Richard Evershed-biogeochemik z uniwersytetu w Bristolu twierdzi, iż najprawdopodobniej ludzie doili zwierzęta, jeszcze zanim wynaleziono naczynia. Argumentuje to faktem, że jego zespół znalazł ślady tłuszczy mlecznych na nawet najstarszych garnkach. Zauważono również ślady nabiału zmieszanego ze zbożem, co może oznaczać, iż używali oni mleka również jako części posiłku. Zdaje się, że mleko było nieodłącznym elementem diety starożytnych pasterzy. Naukowcy analizujący starożytną płytkę nazębną z Afryki Wschodniej zidentyfikowali osoby, które spożywały mleko od 6000 lat. We współczesnych społeczeństwach pasterskich mleko również pozostaje niezbędne; w północnej Kenii tradycyjnymi podstawowymi składnikami diety Masajów pozostają mleko i mięso.
Fiona Marshall-archeolog z Uniwersytetu w Waszyngtonie wskazuję, iż jeśli nie masz problemów z trawieniem mleka, jest duża szansa, że masz pochodzenie pasterskie.