Czy jesteście gotowi na halloweenową ucztę? Przygotowaliśmy dla Was przepis, który sprawi, że Wasze Halloweenowe przyjęcie będzie jeszcze bardziej straszne i pyszne! Oto jak zrobić „Pająkowe ciasteczka”! Nie daj się zwieść ich wyglądowi – są przerażająco dobre!
PAJĄKOWE CIASTECZKA
Czas przygotowania: 60 minut + pieczenie
Liczba porcji: 30
SKŁADNIKI:
mąką: 3 szklanki
woda: 1 szklanka
olej: 4 łyżki
drożdże świeże: 25 g
cukier: łyżeczka
sól: 1,5 łyżeczki
ser żółty: 200 g
ketchup: kilka łyżek
oliwki: do dekoracji
WYKONANIE:
Mąkę, wodę, olej, drożdże, cukier i sól , cukier umieść w misce – pamiętaj składniki musza mieć temperaturę pokojową.
Wyrabiaj ciasto przez ok. 20 minut – musi być zwarte, gładkie i elastyczne.
Miskę przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
Następnie ciasto wyłóż na oprószoną mąką stolnicę i podziel na 3 części. Każdą z części rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm – foremką lub szklanką wykrawaj kółka i układaj na blaszce.
Każde kółko posmaruj ketchupem i posyp serem żółtym startym na tarce. Pozostaw na 20 minut do wyrośnięcia.
Piecz w piekarniku, aż boki lekko się zarumienią. Na jeszcze ciepłych ciasteczkach ułóż dekorację z oliwek w kształcie pająka 😊 podawaj z ulubionymi sosami.
Autor: Elżbieta Matuszewska