Partnerzy portalu:

AktualnościPasteryzowane mleko bezpieczne pomimo obecności wirusa ptasiej grypy, zapewnia FDA

Pasteryzowane mleko bezpieczne pomimo obecności wirusa ptasiej grypy, zapewnia FDA

Opublikowane:

W odpowiedzi na pojawiające się obawy dotyczące bezpieczeństwa mleka w związku z występowaniem wirusa ptasiej grypy u bydła mlecznego w Stanach Zjednoczonych, Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) potwierdza, że pasteryzowane mleko pozostaje bezpieczne do spożycia.

W świetle niedawnych doniesień o wykryciu wirusa ptasiej grypy u bydła mlecznego w kilku stanach USA, społeczność konsumencka zaczęła wyrażać zaniepokojenie bezpieczeństwem mleka. FDA szybko zareagowała, uspokajając konsumentów i potwierdzając, że pasteryzowane mleko nadal może być bezpiecznie spożywane przez ludzi.

Jak donosi Reuters, agencja ogłosiła 23 kwietnia, że choć obecne są ślady wirusa w niektórych próbkach mleka, proces pasteryzacji, który polega na podgrzewaniu mleka do określonej temperatury, skutecznie neutralizuje wszelkie zagrożenia. Pasteryzacja jest znana z tego, że eliminuje szkodliwe bakterie oraz wirusy, dzięki czemu produkty mleczne są bezpieczne do spożycia.

„Opierając się na dostępnych informacjach, pasteryzacja prawdopodobnie inaktywuje wirusa, jednak nie oczekuje się, że proces ten usunie obecność jego cząstek,” stwierdziła FDA w swoim oświadczeniu.

FDA również poinformowała, że kontynuuje monitorowanie mleka pochodzącego od zwierząt dotkniętych wirusem ptasiej grypy w całym systemie przetwarzania, aż po półki sklepowe. Oczekuje się, że wyniki badań i analiz będą udostępnione publicznie w ciągu najbliższych dni lub tygodni.

„Solidna nauka ma kluczowe znaczenie dla informowania o decyzjach dotyczących zdrowia publicznego,” podkreśla agencja, „bardzo poważnie traktujemy obecną sytuację i bezpieczeństwo dostaw mleka.”

W tle tej sytuacji Departament Rolnictwa USA (USDA) zanotował wystąpienie przypadków ptasiej grypy u bydła mlecznego w ośmiu stanach, a Centra Kontroli i Zapobiegania Chorobom (CDC) zgłosiły jeden przypadek zarażenia człowieka, który miał miejsce w Teksasie na początku kwietnia 2024 roku.

Ostatecznie, mimo narastających obaw, FDA utrzymuje, że odpowiednio przetworzone mleko pozostaje bezpieczne, co powinno przynieść ulgę konsumentom i producentom mleczarskim na terenie USA.

Zobacz także: Ptasia grypa zagraża krowom poza granicami USA, ostrzega WHO

ŹródłoReuters

Udostępnij ten artykuł

spot_imgspot_img

Najczęściej czytane

Więcej podobnych

Zagrożenie pryszczycą w Polsce: Polska Izba Mleka i GIW działają na rzecz bezpieczeństwa sektora mleczarskiego

W obliczu rosnącego zagrożenia wystąpienia pryszczycy w Europie, Polska...

Rynek mleka w UE: ceny serów lekko w dół, mleko nadal drożeje

W lutym 2025 roku średnia cena mleka w Unii...

Pryszczyca: Polska gotowa na każdy scenariusz – najnowsze informacje z MRiRW

Mimo że w Polsce nie odnotowano przypadków pryszczycy, Ministerstwo...

​Zalecenia PIM w związku z zagrożeniem pryszczycą: Jak chronić gospodarstwa mleczne?

W obliczu realnego zagrożenia pryszczycą, Polska Izba Mleka (PIM)...