Oczekiwany wzrost globalnej produkcji mleka otwiera nowe perspektywy dla polskiego sektora mleczarskiego, który musi sprostać nowym wyzwaniom i przygotować się na przyszłe zmiany w Unii Europejskiej.
Podczas ostatniego posiedzenia Zarządu Polskiej Izby Mleka w Józefowie, omawiano kluczowe kwestie związane z przyszłością globalnej i polskiej produkcji mleka. OECD w swoim najnowszym raporcie przewiduje, że globalna produkcja mleka będzie rosła o 1,6% rocznie w ciągu następnej dekady, osiągając 1085 milionów ton do 2033 roku. Znaczna część tego wzrostu będzie pochodzić z Indii i Pakistanu, które łącznie będą stanowić ponad 30% światowej produkcji do 2033 roku. Tempo wzrostu przewyższa tempo innych głównych towarów rolnych i jest napędzane zwiększoną wydajnością na zwierzę.
Znaczący wzrost produkcji mleka przewidywany jest także w Chinach i różnych krajach afrykańskich. Jednakże, produkcja mleka w Unii Europejskiej, drugim co do wielkości regionie produkującym mleko, może nieznacznie spaść z powodu stagnacji popytu, ograniczeń polityki środowiskowej oraz przejścia na alternatywne systemy produkcji, takie jak rolnictwo ekologiczne i oparte na pastwiskach. Tego rodzaju zmiany mogą zmniejszyć liczbę krów.
W Oceanii oczekuje się umiarkowanego wzrostu produkcji, jednakże w wolniejszym tempie niż w Ameryce Północnej, ze względu na zrównoważoną politykę produkcyjną oraz ekspansję systemów ekologicznych i opartych na pastwiskach.
Globalny wzrost pogłowia krów będzie umiarkowany, ale przewiduje się poprawę wydajności, zwłaszcza w Azji Południowo-Wschodniej i niektórych krajach afrykańskich, które startują z niskiej bazy.
Agnieszka Maliszewska, Dyrektor Biura Polskiej Izby Mleka, podkreśliła wagę strategii dla polskiego mleczarstwa: „Pracujemy nad założeniami strategii dla polskiego mleczarstwa. Oceniam nasze szanse i zagrożenia. Widzimy słabe i mocne strony. Chcemy przygotować polski sektor mleczarski na poszerzenie Unii Europejskiej o kolejne kraje, w tym Ukrainę.”
Zobacz także: Wielka Brytania światowym liderem w wykorzystaniu seksowanego nasienia bydła mlecznego