Ponad 9 mln zł otrzymała spółka LabFarm z Narodowego Centrum Badań i Rozwoju na rozwój innowacyjnej technologii wytwarzania mięsa metodą komórkową – poinformowała PAP spółka. Dotychczas projekt finansowany był z środków prywatnych.
LabFarm wnioskował o grant w wysokości ponad 16 mln zł. Ostatecznie NCBR przyznało 9 mln zł na okres 2 lat i 9 miesięcy. Finansowanie rozpocznie się od 1 sierpnia br.
LabFarm jest jedyną spółką w Polsce produkującą mięso komórkowe, czyli mięso produkowane z komórek pobranych od zwierząt, ale hodowane poza zwierzęciem. Dotychczas głównym inwestorem jest prezes i właściciel mięsnej grupy KPS Food Jarosław Krzyżanowski.
Laboratorium LabFarmu rozpoczęło pracę w grudniu 2022. Pierwsza faza, rozwojowo-badawcza, jest przewidziana na 2 lata i obejmuje etap hodowli w bioreaktorach o pojemności do 200 litrów. Jeszcze przed zakończeniem tego etapu w czerwcu br. udało się spółce zaprezentować pierwszy wyprodukowany w technologii komórkowej prototyp pulpecika z drobiowego mięsa komórkowego.
Jak wyjaśniono, pozyskanie grantu oznacza dla LabFarm możliwość realizacji planu badawczego, który polega na zwiększeniu mocy produkcyjnych i optymalizacji bioprocesów; pracy nad autorskimi recepturami pożywek; strukturyzacji produktu spożywczego i zwiększaniu zatrudnienia – wskazała spółka.
Dodano, że przewidziane są także prace nad prototypem karmy mokrej dla zwierząt, co jest następstwem podjęcia decyzji przez zarząd spółki o rozwinięciu działań firmy także w sektorze karmy dla zwierząt domowych.
LabFarm prowadzi już rozmowy z brytyjskim producentem karmy dla zwierząt domowych. W planach jest także rozwój marki własnej, pod którą LabFarm wprowadzi swoje produkty na rynki europejskie.
Z początkiem lipca LabFarm dołączył do międzynarodowej koalicji zrzeszającej firmy zaangażowane w budowanie bardziej zrównoważonego łańcucha produkcji żywności Cellular Agriculture Europe. Członkowie tej organizacji, do której należą m.in. Mosa Meat, Aleph Farms, Meatable i Mewery, będą współtworzyły standardy produkcji w branży, edukowały społeczeństwa i budowały ich zaufanie do nowej kategorii żywności.
– Dołączenie do tak prestiżowego grona europejskich producentów żywności w technologii komórkowej da nam szansę na wymianę doświadczeń, powiększenie rozpoznawalności w branży i wśród inwestorów na arenie europejskiej. Zyskujemy także realny wpływ na wypracowanie wysokiego standardu produkcji, certyfikacji czy szerzenie rzetelnych informacji o tej innowacyjnej technologii wśród konsumentów – wskazał dyrektor LabFarm Wiesław Macherzyński.
Obecnie pracami nad produkcją mięsa komórkowego zajmuje się ok. 174 firm na całym świecie. Z końcem 2023 roku odnotowano wzrost inwestycji w tym sektorze, a łączna ich wartość wyniosła ponad 3 mld dolarów. Zgodnie z przewidywaniami, do końca 2024 r. przemysł ten ma osiągnąć wartość ok. 9,3 mld dol., a do 2030 r. – 25 mld dol. (PAP)
Zobacz także: „Mięso komórkowe: daleko od zrównoważonej żywności?” – ekspert poddaje w wątpliwość założenia branży