Partnerzy portalu:

InnowacjeOdkryjcie przyszłość jogurtu!

Odkryjcie przyszłość jogurtu!

Opublikowane:

Jak podaje edairynews.com Danone wykorzystuje sztuczną inteligencję, aby odmienić świat jogurtu i zapewnić mu naukowe podstawy.

Danone potrzebuje tej innowacji

Nowe laboratorium w pobliżu Paryża to miejsce, gdzie naukowcy wprowadzają kropelki jogurtu do szklanych naczyń i plastikowych rurek, które symulują ludzki układ pokarmowy. Dzięki temu mogą zbadać, które bakterie przyjmowane w jogurcie przetrwają w naszym organizmie i jakie mają potencjalne korzyści zdrowotne.

Wszystko to dzięki zaawansowanej technologii, takiej jak uczenie maszynowe i badania nad mikrobiomem. Danone pragnie znaleźć odpowiedzi na pytania, które bakterie przyjazne są najbardziej skuteczne i dlaczego. Chcą dodać naukowy aspekt do swoich produktów, zwłaszcza w obliczu spadających przychodów i rosnących obaw konsumentów dotyczących przetworzonej żywności.

Dzięki współpracy z platformą Azure od Microsoftu i Amazon Web Services, Danone wykorzystuje sztuczną inteligencję do analizowania próbek kału, historii medycznych i wcześniejszych badań naukowych. Ich celem jest znalezienie związków między wybranymi bakteriami a różnymi stanami zdrowia, takimi jak utrata wagi czy wzmocnienie odporności.

Czy to oznacza rewolucję w żywności napędzaną technologią czy tylko kolejny chwytliwy marketing mający skłonić konsumentów do płacenia więcej za jogurt? To pytanie, na które odpowiedź przyniesie przyszłość. Jedno jest pewne, Danone potrzebuje tej innowacji.

Firma już wcześniej spotkała się z wyzwaniami związanymi z marketingowymi twierdzeniami dotyczącymi zdrowotnych właściwości jogurtu. Teraz, dzięki naukowym dowodom, Danone chce zapewnić swoim produktom przewagę konkurencyjną.

Jest to kolejny krok w długoterminowej strategii Danone, która ma na celu odbudowanie pozycji jogurtu na rynku. Dążą do stworzenia jogurtu przyszłości, który nie tylko smakuje wyśmienicie, ale również przynosi korzyści zdrowotne poparte badaniami naukowymi.

Udostępnij ten artykuł

spot_imgspot_img

Najczęściej czytane

Więcej podobnych

Studenckie Koło Bujatryczne UWM – Przyszłość weterynarii bydła w rękach młodych pasjonatów

Studenckie Naukowe Koło Internistyczne Bujatryków funkcjonuje na Wydziale Medycyny...

Szwajcaria wprowadza kontrowersyjne etykiety dobrostanu zwierząt – nowe wyzwanie dla eksporterów żywności

Od 2026 roku w Szwajcarii obowiązywać będą nowe przepisy,...

Mlekovita z prestiżowym Złotym Laurem ReThink Packaging 2025

Grupa Mlekovita została uhonorowana Złotym Laurem w Konkursie ReThink...

Ceny mleka i produktów mleczarskich w UE i na świecie – najnowsze dane z czerwca 2025

Świeże dane z europejskiego i światowego rynku mleczarskiego pokazują...