Partnerzy portalu:

InnowacjePolscy naukowcy stworzyli zdrowe lody z probiotykami z mleka klaczy

Polscy naukowcy stworzyli zdrowe lody z probiotykami z mleka klaczy

Opublikowane:

Naukowcy opracowali nowy rodzaj lodów na bazie mleka klaczy, który jest nie tylko smaczny, ale i bardzo zdrowy.

Badanie opublikowane w czasopiśmie PLOS One wykazało, że deser ten może obniżyć poziom cholesterolu i poprawić układ odpornościowy. Wynika to z bogactwa mleka klaczy w probiotyki, które mają korzystny wpływ na zdrowie człowieka.

Moc probiotyków

Probiotyki zmniejszają ryzyko zachorowania na raka, poprawiają profil cholesterolu i wzmacniają układ odpornościowy.

Naukowcy stworzyli cztery różne rodzaje lodów z mleka klaczy, z których każdy zawiera różne rodzaje bakterii. Dodatkowo, produkt został wzbogacony o inulinę – specjalny błonnik pokarmowy, który promuje przetrwanie probiotyków w lodach.

Badanie wykazało, że lody z inuliną zawierają znacznie więcej pożytecznych bakterii niż inne rodzaje. Stwierdzono również, że inulina pomaga zmniejszyć kwasowość produktu.

Produkt stworzony przez naukowców ma ten sam stopień ubijania i szybkość topnienia. Lody mają taką samą ilość białek, tłuszczów i węglowodanów. Kolor lodów jest biały i kremowy, a konsystencja jednolita. Smak deseru wyróżnia się delikatną kremową nutą.

Zobacz także: Polska mleczarnia ustanowi nowy rekord największej instalacji udojowej VMS

Udostępnij ten artykuł

spot_imgspot_img

Najczęściej czytane

Więcej podobnych

Szwajcaria wprowadza kontrowersyjne etykiety dobrostanu zwierząt – nowe wyzwanie dla eksporterów żywności

Od 2026 roku w Szwajcarii obowiązywać będą nowe przepisy,...

Mlekovita z prestiżowym Złotym Laurem ReThink Packaging 2025

Grupa Mlekovita została uhonorowana Złotym Laurem w Konkursie ReThink...

Ceny mleka i produktów mleczarskich w UE i na świecie – najnowsze dane z czerwca 2025

Świeże dane z europejskiego i światowego rynku mleczarskiego pokazują...

Węgry zakazują importu mięsa z Polski

Od piątku na Węgrzech obowiązuje zakaz importu bydła, trzody...