Naukowcy opracowali nowy rodzaj lodów na bazie mleka klaczy, który jest nie tylko smaczny, ale i bardzo zdrowy.
Badanie opublikowane w czasopiśmie PLOS One wykazało, że deser ten może obniżyć poziom cholesterolu i poprawić układ odpornościowy. Wynika to z bogactwa mleka klaczy w probiotyki, które mają korzystny wpływ na zdrowie człowieka.
Moc probiotyków
Probiotyki zmniejszają ryzyko zachorowania na raka, poprawiają profil cholesterolu i wzmacniają układ odpornościowy.
Naukowcy stworzyli cztery różne rodzaje lodów z mleka klaczy, z których każdy zawiera różne rodzaje bakterii. Dodatkowo, produkt został wzbogacony o inulinę – specjalny błonnik pokarmowy, który promuje przetrwanie probiotyków w lodach.
Badanie wykazało, że lody z inuliną zawierają znacznie więcej pożytecznych bakterii niż inne rodzaje. Stwierdzono również, że inulina pomaga zmniejszyć kwasowość produktu.
Produkt stworzony przez naukowców ma ten sam stopień ubijania i szybkość topnienia. Lody mają taką samą ilość białek, tłuszczów i węglowodanów. Kolor lodów jest biały i kremowy, a konsystencja jednolita. Smak deseru wyróżnia się delikatną kremową nutą.
Zobacz także: Polska mleczarnia ustanowi nowy rekord największej instalacji udojowej VMS