W obliczu rosnącej inflacji, świąteczne wydatki polskich rodzin na tradycyjny barszcz i pierogi wzrosły w tym roku o 9,2%, osiągając najwyższy poziom od 30 lat – wynika z najnowszych badań przeprowadzonych przez platformę eToro.
W tym roku polskie rodziny stają przed wyzwaniem związanym ze wzrostem kosztów świątecznych obiadów. Według badań przeprowadzonych przez eToro, platformę inwestycyjno-handlową, czteroosobowa rodzina w Polsce wyda na świąteczny barszcz i pierogi średnio 147,50 zł, co stanowi wzrost o 9,2% w porównaniu do roku 2022. To najwyższa cena za tradycyjną wigilijną kolację od trzech dekad.
eToro, przeprowadzając badania w 12 krajach na trzech kontynentach, zauważyło, że podobne tendencje dotykają inne narody, choć w Polsce wydatki na tradycyjne potrawy wigilijne wciąż pozostają stosunkowo niskie. Na przykład, w przeliczeniu na euro, polska rodzina wydaje na świąteczną kolację 33,2 euro, podczas gdy we Francji koszt ten wynosi 81,7 euro, a w Hiszpanii 75,3 euro.
Analiza cen w lokalnych supermarketach w Polsce ujawnia, że na przykład 1,5 kg kapusty kiszonej kosztuje obecnie 10 zł, a 300 gramów suszonych grzybów około 100 zł. W ubiegłym roku te same składniki kosztowały odpowiednio 9 i 96 zł. Mimo że ceny popularnych potraw wigilijnych w Polsce wydają się niskie na tle innych krajów, tradycyjna polska kolacja wigilijna, która zgodnie z tradycją składa się z dwunastu potraw, w sumie nie jest tania.
Raport eToro zauważa także, że wzrost cen żywności w Polsce (9,2% w ciągu ostatniego roku) przekracza ogólny wzrost cen żywności szacowany przez GUS na 7,2% w listopadzie. Inflacja, mimo że maleje, nadal pozostaje na wysokim poziomie, co wpływa na wzrost kosztów Wigilii.
Na świecie ceny świątecznych potraw również wzrosły. W Danii, na przykład, cena wieprzowiny wzrosła o 46%, oliwa z oliwek w Hiszpanii zdrożała o 30%, a cena kurczaka w Australii poszła w górę o 40%. Ciekawym zjawiskiem jest stabilizacja cen indyka w Europie w porównaniu do ubiegłego roku, natomiast w USA cena indyka spadła, co pozwoliło obniżyć koszt świątecznego obiadu dla amerykańskiej rodziny o 9%.
Paweł Majtkowski, analityk rynkowy eToro, podkreśla, że wzrost cen jest szczególnie odczuwalny w krajach, gdzie świąteczne kolacje opierają się na mięsie. W Danii, na przykład, koszt wigilijnej potrawy wzrósł o 25% z uwagi na 48% wzrost ceny wieprzowiny w ciągu ostatniego roku. „Te tendencje będziemy odczuwać także w Polsce, ponieważ wieprzowina jest ważnym składnikiem rodzinnych obiadów serwowanych w pozostałych dniach Świąt Bożego Narodzenia” – dodaje Majtkowski.
Zobacz także: Przyszłość Mleczarstwa: Pięć Kluczowych Trendów Kształtujących Konsolidację Branży