Partnerzy portalu:

InnowacjePrzełom w leczeniu cukrzycy: Krowie mleko jako źródło ludzkiej insuliny

Przełom w leczeniu cukrzycy: Krowie mleko jako źródło ludzkiej insuliny

Opublikowane:

W ostatnich latach naukowcy intensywnie poszukiwali nowych metod leczenia cukrzycy, dążąc do zastąpienia tradycyjnych zastrzyków insulinowych mniej inwazyjnymi i bardziej efektywnymi rozwiązaniami. Najnowsze badania opublikowane w „Biotechnology Journal” prezentują przełomowy postęp w tej dziedzinie: brązowa krowa z południowej Brazylii stała się pierwszym transgenicznym zwierzęciem, które produkuje ludzką insulinę w swoim mleku.

Projekt, prowadzony przez prof. Matta Wheelera z Uniwersytetu w Illinois Urbana-Champaign, wykorzystał zaawansowane techniki inżynierii genetycznej. W eksperymencie, naukowcy wprowadzili odcinek ludzkiego DNA odpowiedzialny za kodowanie proinsuliny – prekursora aktywnej formy insuliny – do jąder komórkowych dziesięciu zarodków krów. Po wszczepieniu ich do macic normalnych krów w Brazylii, na świat przyszło transgeniczne cielę zdolne do produkcji insuliny w swoim mleku.

Znaczenie dla leczenia cukrzycy

Zdolność do produkcji ludzkiej insuliny w mleku krowim otwiera nowe perspektywy dla milionów osób na całym świecie cierpiących na cukrzycę. Jak podkreśla prof. Wheeler, gruczoł sutkowy jako niezwykle wydajna „fabryka białka” może stać się kluczem do rewolucji w dostępności i kosztach leczenia tej choroby. Wizja, w której małe stado krów jest w stanie zaspokoić krajowe zapotrzebowanie na insulinę, a większe – globalne, wydaje się być na wyciągnięcie ręki.

– Naszym celem było wytworzenie proinsuliny, oczyszczenie jej do insuliny i gotowe. Ale krowa w zasadzie sama to przetworzyła (…) Gruczoł sutkowy to magiczna rzecz. Widzę przyszłość, w której stado liczące 100 sztuk, odpowiadające małej mleczarni w Illinois lub Wisconsin, będzie w stanie wyprodukować całą insulinę potrzebną krajowi. A większe stado? W ciągu roku mogłoby zaopatrzyć cały świat – zaznaczył Wheeler.

Eksperyment z udziałem brązowej krowy z Brazylii to znaczący krok ku zmniejszeniu zależności od tradycyjnych metod produkcji insuliny, które są kosztowne i skomplikowane. Naukowcy są optymistyczni, że wykorzystanie transgenicznego mleka do produkcji insuliny nie tylko uprości proces jej otrzymywania, ale również uczyni terapię cukrzycy bardziej dostępną na całym świecie. Pomimo że przed komercjalizacją tego odkrycia stoi jeszcze wiele wyzwań, badania te stanowią obiecujący kierunek w poszukiwaniu nowych, efektywniejszych metod leczenia cukrzycy.

Zobacz także: KZSM poszukuje nowego prezesa zarządu

Udostępnij ten artykuł

spot_imgspot_img

Najczęściej czytane

Więcej podobnych

Rynek mleka w UE: ceny serów lekko w dół, mleko nadal drożeje

W lutym 2025 roku średnia cena mleka w Unii...

Pryszczyca: Polska gotowa na każdy scenariusz – najnowsze informacje z MRiRW

Mimo że w Polsce nie odnotowano przypadków pryszczycy, Ministerstwo...

​Zalecenia PIM w związku z zagrożeniem pryszczycą: Jak chronić gospodarstwa mleczne?

W obliczu realnego zagrożenia pryszczycą, Polska Izba Mleka (PIM)...

Pryszczyca 2025 – Co musisz wiedzieć? Aktualizacja działań prewencyjnych na Podkarpaciu

Zagrożenie pryszczycą nie słabnie. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi...