Partnerzy portalu:

AktualnościPrzemysł mleczarski w Polsce: Potęga krajowego kapitału w branży spożywczej

Przemysł mleczarski w Polsce: Potęga krajowego kapitału w branży spożywczej

Opublikowane:

W polskim przemyśle mleczarskim dominuje krajowy kapitał, co stanowi wyjątkową cechę w kontekście ogólnego przetwórstwa żywności w Polsce. Sektor ten, ustępując tylko przemysłowi mięsnemu, zajmuje drugie miejsce wśród największych segmentów branży spożywczej kraju.

Wartość i udział w gospodarce

Polski przemysł mleczarski, będąc drugim największym segmentem po przemyśle mięsnym, stanowi kluczowy filar rodzimej branży spożywczej. W 2022 roku wartość produkcji wyrobów mleczarskich osiągnęła niemal 50 miliardów złotych, co przełożyło się na znaczące 16% udziału w krajowym przemyśle spożywczym. Znaczący jest fakt, że przetwórcy mleka generują największe przychody w całym sektorze produkcji żywności, mimo iż ich udział w wyniku netto branży jest znacznie mniejszy, co wskazuje na relatywnie niską rentowność tej dziedziny.

Rynek pracy i struktura branży

Na polskim rynku działa blisko 350 przetwórców mleka, zatrudniających łącznie około 34 tysiące osób. W kontekście europejskim, Polska zajmuje czwarte miejsce pod względem zatrudnienia w unijnym przemyśle mleczarskim, gdzie co dziesiąty pracownik tego sektora pochodzi z naszego kraju. Sektor charakteryzuje się jednak znacznym rozdrobnieniem – największe firmy (zatrudniające ponad 250 pracowników) generują 53% przychodów branży, co jest wynikiem niższym niż średnia dla całego przetwórstwa oraz dla przemysłu spożywczego.

Warto zauważyć, że branża mleczarska cechuje się stosunkowo niskim udziałem eksportu w przychodach, wynoszącym jedynie 17%. Jest to w sprzeczności z bilansem krajowego rynku mleka, gdzie udział sprzedaży zagranicznej w produkcji szacowany jest na 33-34%. Może to sugerować istotną rolę handlu hurtowego jako pośrednika w eksporcie produktów mleczarskich.

Jedną z wyjątkowych cech polskiego przemysłu mleczarskiego jest dominacja krajowego kapitału. Filie zagranicznych koncernów odpowiadają zaledwie za 12% łącznych przychodów sektora, co jest znacznie niższe w porównaniu z innymi gałęziami przetwórstwa przemysłowego. Najczęstszą formą działalności w branży są spółdzielnie.

Polski przemysł mleczarski, mimo swojej znacznej wielkości i roli w gospodarce, wyróżnia się przede wszystkim dominacją krajowego kapitału oraz niską rentownością. Jego struktura i dynamika rynkowa stanowią istotny element krajowej branży spożywczej, oferując jednocześnie wyjątkowy wgląd w specyfikę polskiego przetwórstwa żywności.

Zobacz więcej: Wyzwania i perspektywy unijnego sektora mleczarskiego w obliczu zmian globalnych

Udostępnij ten artykuł

spot_imgspot_img

Najczęściej czytane

Więcej podobnych

Zagrożenie pryszczycą w Polsce: Polska Izba Mleka i GIW działają na rzecz bezpieczeństwa sektora mleczarskiego

W obliczu rosnącego zagrożenia wystąpienia pryszczycy w Europie, Polska...

Rynek mleka w UE: ceny serów lekko w dół, mleko nadal drożeje

W lutym 2025 roku średnia cena mleka w Unii...

Pryszczyca: Polska gotowa na każdy scenariusz – najnowsze informacje z MRiRW

Mimo że w Polsce nie odnotowano przypadków pryszczycy, Ministerstwo...

​Zalecenia PIM w związku z zagrożeniem pryszczycą: Jak chronić gospodarstwa mleczne?

W obliczu realnego zagrożenia pryszczycą, Polska Izba Mleka (PIM)...