Partnerzy portalu:

Po pracyPrzepis na Bawarkę – aromatyczną herbatę z mlekiem

Przepis na Bawarkę – aromatyczną herbatę z mlekiem

Opublikowane:

Bawarka, znana także jako herbata z mlekiem, to napój o długoletniej tradycji i niepowtarzalnym smaku. Chociaż korzenie tego napoju sięgają Francji, picie bawarki znane jest na całym świecie. Oto przepis na klasyczną bawarkę oraz kilka wskazówek, jak wzbogacić jej smak.

Składniki:

  • 200 ml gorącej, mocnej czarnej herbaty
  • 50 ml podgrzanego mleka
  • opcjonalnie: cukier, miód lub przyprawy (np. kardamon, cynamon, anyż)

Przygotowanie:

  1. Napar herbaciany – W czajniku zagotuj wodę i zalej wrzątkiem 5 g liści czarnej herbaty, odstaw na 5 minut.
  2. Podgrzanie mleka – Podczas zaparzania herbaty podgrzej mleko, uważając, aby go nie zagotować.
  3. Mieszanie – Przelej napar herbaciany do filiżanki, dodaj podgrzane mleko i opcjonalnie dopraw cukrem, miodem lub przyprawami.

Rady i Triki

  • Pamiętaj, aby mleko i herbata były podgrzewane osobno i mieszane tuż przed podaniem.
  • Dostosuj ilość mleka i herbaty do preferencji – bawarka może być mocniejsza lub delikatniejsza.

Gotowa bawarka to idealny napój na chłodne dni, świetnie sprawdzający się jako poranne rozgrzanie lub wieczorny relaks.

Bawarka w kilku odsłonach

Przyprawy mogą nadać bawarce wyjątkowy smak i aromat, czyniąc z niej idealny napój na każdą porę dnia. Oto kilka inspirujących wariantów przyprawiania bawarki, które wprowadzą różnorodne nuty smakowe i wzbogacą klasyczny przepis.

Korzenna Bawarka

    Ten wariant to prawdziwa gratka dla miłośników ciepłych, intensywnych przypraw.

    • Przyprawy: szczypta cynamonu, szczypta gałki muszkatołowej, szczypta imbiru
    • Przygotowanie: Dodaj przyprawy do herbaty tuż po zaparzeniu. Następnie postępuj według podstawowego przepisu, dolewając mleko do przyprawionej herbaty.

    Orientalna Bawarka z anyżem i goździkami

    Anyż i goździki nadadzą bawarce głębokiego i wyjątkowego aromatu.

    • Przyprawy: 1 gwiazdka anyżu, 2 goździki
    • Przygotowanie: Dodaj przyprawy do gorącej herbaty, a następnie parz napar przez dodatkowe 2-3 minuty. Dolej mleko i zamieszaj.

    Karmelowa Bawarka

    Bawarka w tej wersji smakuje niemal jak deser.

    • Przyprawy: łyżeczka syropu karmelowego
    • Przygotowanie: Do filiżanki z herbatą dodaj łyżeczkę syropu karmelowego przed dolaniem mleka. Całość zamieszaj.

    Spróbuj również naszych pozostałych, mlecznych przepisów!

    Zobacz także: Konsumpcja mleka płynnego w USA rośnie, zwiększając popyt na produkty mleczne

    Udostępnij ten artykuł

    spot_imgspot_img

    Najczęściej czytane

    Więcej podobnych

    Studenckie Koło Bujatryczne UWM – Przyszłość weterynarii bydła w rękach młodych pasjonatów

    Studenckie Naukowe Koło Internistyczne Bujatryków funkcjonuje na Wydziale Medycyny...

    Szwajcaria wprowadza kontrowersyjne etykiety dobrostanu zwierząt – nowe wyzwanie dla eksporterów żywności

    Od 2026 roku w Szwajcarii obowiązywać będą nowe przepisy,...

    Mlekovita z prestiżowym Złotym Laurem ReThink Packaging 2025

    Grupa Mlekovita została uhonorowana Złotym Laurem w Konkursie ReThink...

    Ceny mleka i produktów mleczarskich w UE i na świecie – najnowsze dane z czerwca 2025

    Świeże dane z europejskiego i światowego rynku mleczarskiego pokazują...