W obliczu rosnących apeli o zrównoważone i ekologiczne podejście do rolnictwa, naukowcy ostrzegają przed możliwym odrodzeniem chorób, które obecnie są rzadkością w hodowli zwierząt. Przyroda i jej ochrona niosą ze sobą nie tylko pozytywne aspekty, ale także wyzwania związane z kontrolą patogenów.
Ad Koets, badacz z Instytutu Biologicznych Badań Weterynaryjnych w Wageningen, wskazuje na paradoks ochrony przyrody – jednoczesną ochronę patogenów. Zwiększony kontakt między dzikimi zwierzętami a hodowlanymi może otworzyć drzwi dla chorób takich jak gruźlica, przed którymi współczesne metody hodowli chronią nasze stada.
Europa, mimo że w dużej mierze wolna od wielu chorób, wciąż jest domem dla wielu patogenów, które, według Koetsa, mogą wkrótce powrócić. W szczególności, dzikie zwierzęta mogą stać się wektorami, przez które dawno zapomniane choroby mogą ponownie znaleźć drogę do hodowlanych populacji zwierząt.
Koets nie sprzeciwia się rolnictwu przyjaznemu naturze, ale podkreśla, że zmiana systemów rolnych nie jest procesem, który może zostać przeprowadzony z dnia na dzień. Dzisiejsze krowy i inne zwierzęta hodowlane mogą nie być w stanie szybko przystosować się do nowych warunków, które stawia przed nimi rolnictwo ekologiczne.
Wzmocnienie odporności jako klucz do przyszłości: Naukowiec zaleca skupienie się na wzmacnianiu naturalnej odporności zwierząt hodowlanych oraz zapewnienie młodym osobnikom odpowiednich warunków do rozwijania silnego układu immunologicznego. Taki proces wymagałby jednak zmiany podejścia do leczenia chorób u młodych zwierząt w hodowlach, gdzie niektóre symptomy, obecnie traktowane jako niepożądane, mogą okazać się kluczowe dla „treningu” układu odpornościowego.
Międzynarodowa inwigilacja patogenów: Koets podkreśla również znaczenie monitoringu – zarówno na poziomie międzynarodowym, jak i wśród dzikich populacji – w celu śledzenia ruchów patogenów. Taka wiedza jest niezbędna, aby efektywnie reagować na zagrożenia i zapobiegać ich rozprzestrzenianiu się w hodowlach.
Przejście na rolnictwo przyjazne naturze wiąże się z koniecznością zrewidowania naszego podejścia do zdrowia i odporności zwierząt hodowlanych. Wymaga to nie tylko czasu na adaptację, ale i zwiększonego monitoringu, aby zapobiegać odrodzeniu się dawnych chorób. Hodowcy muszą być przygotowani na nowe wyzwania, które niesie ze sobą zmiana systemu rolnego na bardziej zrównoważony i ekologiczny.
Branża agro stoi przed zadaniem zrównoważenia potrzeb ochrony przyrody z zapewnieniem zdrowia i bezpieczeństwa hodowli zwierząt. Jest to proces, który wymaga współpracy naukowców, rolników i instytucji rządowych, aby znaleźć najlepsze metody zapobiegania chorobom w gospodarstwach.