Partnerzy portalu:

InnowacjeRóżne punkty widzenia kluczem do trwałości w sektorze hodowli zwierząt: Nowe badanie

Różne punkty widzenia kluczem do trwałości w sektorze hodowli zwierząt: Nowe badanie

Opublikowane:

Z ostatnich badań wynika, że różnorodność światopoglądów i wartości kształtuje podejście interesariuszy do rozwoju bardziej zrównoważonego sektora hodowlanego.

Badacze podjęli się zbadania, jak światopoglądy środowiskowe, wartości i demografia wpływają na perspektywy przyszłości hodowli zwierząt. Zaskakujące wyniki wskazują na silny związek między poglądami na środowisko a oczekiwaniami interesariuszy dotyczącymi przyszłości hodowli zwierząt.

Sektor hodowli zwierząt stoi obecnie przed wieloma wyzwaniami związanymi z trwałością i zdrowiem, w tym zmianami klimatycznymi, nadmiernym spożywaniem czerwonego i przetworzonego mięsa, oraz chorobami przenoszonymi ze zwierząt na ludzi. W badaniu podkreślono konieczność przełamania barier politycznych i rynkowych, jak również konfliktujących światopoglądów i wartości.

Zróżnicowane punkty widzenia

Drużyna badawcza z Globalnej Akademii Rolnictwa i Systemów Żywnościowych przeprowadziła ankiety i wywiady z ponad 300 przedstawicielami hodowli zwierząt z Wielkiej Brytanii oraz 30 innych krajów. Uczestnicy o proekologicznych poglądach bardziej skłaniali się ku rozwiązaniom promującym zrównoważoną konsumpcję i produkcję oraz ograniczające wpływ hodowli na środowisko.

Tymczasem uczestnicy z mniejszymi skłonnościami ekologicznymi, ale bardziej zorientowani na technologię, widzieli w technologicznych rozwiązaniach odpowiedź na wyzwania sektora.

Badanie potwierdziło również wpływ demografii na perspektywy w hodowli zwierząt, podkreślając znaczenie uwzględniania kulturowych wartości i różnych głosów w tworzeniu zrównoważonych rozwiązań.

Wnioski z badań podkreślają, że uwzględnienie różnych perspektyw jest kluczowe dla stworzenia trwałych rozwiązań w hodowli zwierząt. Te odkrycia mogą okazać się cennym źródłem wiedzy dla decydentów, interesariuszy i badaczy dążących do stworzenia bardziej zrównoważonej przyszłości w sektorze hodowli zwierząt.

Jak podkreśla Kirsty Blair, doktorantka w Globalnej Akademii Rolnictwa i Systemów Żywnościowych: „Musimy docenić różnorodność perspektyw, by każdy głos został usłyszany w debacie dotyczącej przyszłości hodowli zwierząt. Rozwiązania te dają nam nadzieję na przekształcenie sektora hodowli zwierząt w bardziej zrównoważony kierunku.”

Ostateczne wyniki badań zostały opublikowane w czasopiśmie „Agriculture and Human Values”.

Udostępnij ten artykuł

spot_imgspot_img

Najczęściej czytane

Więcej podobnych

Rynek mleka w UE: ceny serów lekko w dół, mleko nadal drożeje

W lutym 2025 roku średnia cena mleka w Unii...

Pryszczyca: Polska gotowa na każdy scenariusz – najnowsze informacje z MRiRW

Mimo że w Polsce nie odnotowano przypadków pryszczycy, Ministerstwo...

​Zalecenia PIM w związku z zagrożeniem pryszczycą: Jak chronić gospodarstwa mleczne?

W obliczu realnego zagrożenia pryszczycą, Polska Izba Mleka (PIM)...

Pryszczyca 2025 – Co musisz wiedzieć? Aktualizacja działań prewencyjnych na Podkarpaciu

Zagrożenie pryszczycą nie słabnie. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi...