Partnerzy portalu:

InnowacjeRozpoznanie twarzy krowy

Rozpoznanie twarzy krowy

Opublikowane:

Według startupu 406 Bovine z Teksasu technologia ta jest obecnie stosowana w gospodarstwach produkujących mleko i paszę. Firma wykorzystuje sztuczną inteligencję i uczenie maszynowe za pomocą interfejsu programowania aplikacji (API) do identyfikacji i tworzenia bazy danych każdego zwierzęcia, którą następnie można przywołać w celu wykorzystania do rozpoznawania twarzy.

Założyciel firmy Bryan Elliott wpadł na pomysł, pracując jako menadżer rancza w Montanie. Był sfrustrowany utratą składek ubezpieczeniowych, gdy zwierzęta gospodarskie utraciły znaczniki RFID, i chciał opracować bardziej niezawodną i trwałą metodę identyfikacji zwierząt i zapisywania ich historii.

Powiedział, że każde zwierzę ma unikalne cechy twarzy, takie jak kręcone futro, kształt nosa i położenie oczu. System 406 Bovine wymaga 3–5-sekundowego nagrania wideo przedstawiającego głowę zwierzęcia, które następnie jest przesyłane do osobnej bazy danych za pośrednictwem aplikacji na smartfony. Gdy przewodnik z jakiegokolwiek powodu chce sprawdzić zwierzę, proste zdjęcie w telefonie komórkowym może połączyć zwierzę z bazą danych wraz ze szczegółami dotyczącymi zarządzania.

Założyciel 406 Bovine podkreśla, że system ma na celu integrację z istniejącymi systemami oprogramowania do zarządzania hodowlą, a nie ich zastępowanie. W zależności od używanego systemu oprogramowania rejestry zwierząt mogą zawierać różne dane zarządcze, w tym dane dotyczące szczepień, informacje o rasie, działania w zakresie utrzymania i historię leczenia antybiotykami.

System ten opiera się na technologii telefonu komórkowego i wykorzystuje kombinację kamer i czujników głębokości w smartfonach. Po pobraniu bazy danych do korzystania z 406 Bovine nie jest wymagane Wi-Fi. A ponieważ system może wykorzystywać odpowiednie zdjęcia wykonane z odległości do 15 metrów, zwierzęta można identyfikować i badać bez interwencji człowieka.

Założyciele 406 Bovine mówią, że ich wizją firmy jest „oddanie najlepszej możliwej technologii w ręce każdego hodowcy”.

Udostępnij ten artykuł

spot_imgspot_img

Najczęściej czytane

Więcej podobnych

Rynek mleka w UE: ceny serów lekko w dół, mleko nadal drożeje

W lutym 2025 roku średnia cena mleka w Unii...

Pryszczyca: Polska gotowa na każdy scenariusz – najnowsze informacje z MRiRW

Mimo że w Polsce nie odnotowano przypadków pryszczycy, Ministerstwo...

​Zalecenia PIM w związku z zagrożeniem pryszczycą: Jak chronić gospodarstwa mleczne?

W obliczu realnego zagrożenia pryszczycą, Polska Izba Mleka (PIM)...

Pryszczyca 2025 – Co musisz wiedzieć? Aktualizacja działań prewencyjnych na Podkarpaciu

Zagrożenie pryszczycą nie słabnie. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi...