Partnerzy portalu:

RynkiRynek mlekaRynek mleczarski w UE: Wzrosty w skupie mleka

Rynek mleczarski w UE: Wzrosty w skupie mleka

Opublikowane:

Rynek mleczarski w Unii Europejskiej stale się rozwija, co znajduje odzwierciedlenie w najnowszych danych opublikowanych przez Komisję Europejską. Wzrosty w skupie mleka, zróżnicowane wyniki poszczególnych krajów oraz rosnąca popularność produktów ekologicznych kształtują przyszłość tego sektora.

Wzrost skupu mleka krowiego w UE

W październiku 2024 roku skup mleka krowiego w UE wzrósł o 0,7%, co przełożyło się na wzrost o 0,6% w całym okresie od stycznia do października 2024 roku. Po uwzględnieniu roku przestępnego, dynamika wyniosła 0,2%. Najlepsze wyniki osiągnęły:

  • Estonia (+6,3%),
  • Austria (+4,1%),
  • Węgry (+4,1%).

Z kolei spadki odnotowano w:

  • Bułgarii (-3,2%),
  • Irlandii (-2,9%),
  • Niderlandach (-2,2%).

Globalna produkcja mleka: porównanie

Dane za październik 2024 roku pokazują, że UE nie jest jedynym rynkiem odnotowującym wzrosty. Produkcja mleka wzrosła również w innych częściach świata:

  • Wielka Brytania: +3,7%,
  • Nowa Zelandia: +2,1%,
  • Australia: +1,2%,
  • USA: +0,2%.

Ewolucja produkcji mleczarskiej w UE

W okresie od stycznia do października 2024 roku w UE zaobserwowano zróżnicowane wyniki w produkcji różnych wyrobów mleczarskich:

  • Spadki:
    • Masło: -1,5%,
    • Mleko w proszku (SMP): -0,3%,
    • Pełne mleko w proszku (WMP): -1,8%.
  • Wzrosty:
    • Mleko zagęszczone: +8,5%,
    • Śmietana: +4%,
    • Mleko fermentowane: +4,1%,
    • Mleko pitne: +0,9%,
    • Ser: +2,9%.

Trendy w mleczarstwie ekologicznym

Mleko ekologiczne stanowiło 3,5% całego skupu mleka w październiku 2024 roku. Kraje o najwyższym udziale mleka ekologicznego to:

  • Austria: 18,3%,
  • Dania: 10,6%,
  • Szwecja: 10,1%.

Polska i Irlandia znajdują się na drugim końcu skali z zaledwie 0,1% udziału mleka ekologicznego w całkowitym skupie.

Wnioski i perspektywy

Dane za 2024 rok wskazują na stabilny rozwój sektora mleczarskiego w UE, pomimo wyzwań związanych z dynamiką produkcji w różnych krajach i typach produktów. Rosnąca popularność mleka ekologicznego sugeruje, że konsumenci coraz częściej wybierają produkty zrównoważone.

Optymalizacja produkcji oraz dalszy rozwój segmentu ekologicznego mogą stanowić kluczowe kierunki rozwoju rynku mleczarskiego w UE w nadchodzących latach.

Zobacz także: MLEKOVITA: Bezpieczeństwo naszych produktów jest naszym priorytetem

ŹródłoKE

Udostępnij ten artykuł

spot_imgspot_img

Najczęściej czytane

Więcej podobnych

Grypa ptaków i pryszczyca w Polsce: aktualna sytuacja, działania i nowe przepisy bioasekuracyjne

Polska wolna od pryszczycy. Grypa ptaków pod kontrolą, ale...

Zagrożenie pryszczycą w Polsce: Polska Izba Mleka i GIW działają na rzecz bezpieczeństwa sektora mleczarskiego

W obliczu rosnącego zagrożenia wystąpienia pryszczycy w Europie, Polska...

Rynek mleka w UE: ceny serów lekko w dół, mleko nadal drożeje

W lutym 2025 roku średnia cena mleka w Unii...