Skup mleka krowiego w Unii Europejskiej w pierwszej połowie 2024 roku zanotował umiarkowany wzrost, jednak sytuacja na rynku jest zróżnicowana w zależności od kraju. Globalna produkcja mleka również przynosi zróżnicowane wyniki, z wyraźnymi różnicami w trendach między regionami.
Dane z rynku mleka w Unii Europejskiej wskazują na niewielki spadek skupu mleka krowiego w lipcu 2024 roku w porównaniu do analogicznego miesiąca w 2023 roku, wynoszący -0,53%. Natomiast w okresie styczeń-lipiec 2024/23 zanotowano wzrost o 0,7%, który po uwzględnieniu roku przestępnego wynosi +0,2%. Wzrosty te są jednak zróżnicowane regionalnie. Największy wzrost skupu mleka krowiego w tym okresie odnotowano w Estonii (+6,9%), na Litwie (+5,1%) i w Austrii (+4,4%). Z kolei najwięcej straciły Irlandia (-5,2%), Bułgaria (-4,5%) i Niderlandy (-2%).
Na globalnym rynku mleczarskim, w lipcu 2024 roku produkcja mleka wzrosła w Australii (+1,6%) i Nowej Zelandii (+8,4%), natomiast spadki zanotowano w USA (-0,4%) oraz Wielkiej Brytanii (-0,1%).
Warto zwrócić uwagę na ewolucję produkcji mleczarskiej w UE w okresie styczeń-lipiec 2024 roku. Choć produkcja masła (-1,6%) i odtłuszczonego mleka w proszku (SMP) (-0,8%) spadła, inne produkty zanotowały wzrost. Wyraźny wzrost produkcji odnotowano w kategorii mleka zagęszczonego (+6,6%), śmietany (+4,3%), mleka fermentowanego (+4,2%) oraz sera (+3,2%).
W lipcu 2024 r. produkty ekologiczne stanowiły 3,5% całkowitego skupu mleka surowego w UE. Największy udział mleka ekologicznego w całkowitej produkcji mleka surowego w tym okresie miały Austria (17,4%), Dania (10,7%) i Szwecja (10,3%), podczas gdy Polska i Irlandia odnotowały jedynie 0,1% udziału mleka ekologicznego w całkowitej produkcji.
Zobacz także: Orły „Wprost”: Manager Roku dla Prezesa Dariusza Sapińskiego, Mlekovita liderem branży w Złotej 100 Polskiego Rolnictwa