Partnerzy portalu:

RynkiRynek mlekaRynek mleka w UE: Stabilny wzrost cen mleka, mimo wyzwań dla eksportu...

Rynek mleka w UE: Stabilny wzrost cen mleka, mimo wyzwań dla eksportu i kosztów

Opublikowane:

We wrześniu 2024 r. średnia cena mleka w gospodarstwach UE wzrosła o 14,3% w porównaniu z analogicznym okresem roku poprzedniego, osiągając poziom 49,6 c/kg. Rosnące ceny mleka nie idą jednak w parze z dynamicznym wzrostem eksportu produktów mleczarskich, który napotyka regionalne wyzwania.

Stabilny wzrost cen mleka w Europie

Według najnowszego raportu cenowego Komisji Europejskiej dla rynku mleka, średnie ceny mleka w UE wzrosły do 49,6 c/kg we wrześniu 2024 roku, co oznacza wzrost o 4,3% w porównaniu z sierpniem i aż 14,3% względem września 2023 r. Prognoza na październik 2024 r. zakłada dalszy wzrost do poziomu 50,3 c/kg (+1,4%). Wzrosty cen zaobserwowano również na innych rynkach światowych – w USA (+11,3%) i Nowej Zelandii (+1,5%).

Trendy w cenach produktów mleczarskich

Ceny wybranych produktów mleczarskich w UE w ciągu ostatnich czterech tygodni wykazały zróżnicowane tendencje:

  • Masło: spadek do 758 €/100 kg (-3%),
  • SMP (mleko w proszku odtłuszczone): spadek do 248 €/100 kg (-1,2%),
  • WMP (pełne mleko w proszku): nieznaczny spadek do 415 €/100 kg (-0,4%),
  • Cheddar: wzrost do 418 €/100 kg (+0,5%).

Na rynku spot ceny mleka wzrosły do imponujących 65,8 c/kg (stan na 3 listopada 2024 r.), co wskazuje na wysoką konkurencyjność w handlu bieżącym.

Eksport z UE: Sukcesy i wyzwania

W okresie styczeń-lipiec 2024/23 eksport produktów mleczarskich z UE wykazał wzrost na wielu kluczowych rynkach:

  • Masło: wzrost eksportu do Chin (+11%), Wielkiej Brytanii (+11%) i USA (+18%),
  • Sery: wzrost do USA (+15%), przy spadku eksportu do Japonii (-19%) i Wielkiej Brytanii (-2%),
  • OMP: dynamiczny wzrost eksportu do Filipin (+80%), Algierii (+10%) i Egiptu (+8%).

Z drugiej strony eksport WMP z UE wzrósł jedynie marginalnie do Omanu (+3%) i Chin (+2%), przy jednoczesnym spadku do Wielkiej Brytanii (-15%).

Koszty produkcji i sytuacja globalna

W październiku koszty paszy spadły o 1,6%, natomiast koszty energii wzrosły o 1%. Takie zmiany wpływają na dynamikę opłacalności produkcji mleczarskiej w UE. W skali globalnej zauważalna była większa aktywność eksportowa USA, gdzie sprzedaż masła wzrosła o 2%, a sera aż o 23%. Tymczasem eksport mleka w proszku z USA zmniejszył się o 8-9%.

Aukcja GDT: Optymistyczny wskaźnik wzrostu

Na ostatniej aukcji GDT (5 listopada 2024 r.) odnotowano wzrost ogólnego wskaźnika cen o 4,8%. Największe wzrosty dotyczyły masła (+8,3%) oraz serów i mleka w proszku (SMP +4%, WMP +4,4%). Wyjątkiem pozostaje laktoza, której cena spadła o 6,1%.

Zobacz także: Kooperatywy na straży zrównoważonego rozwoju: jak Europa zmienia swój model gospodarczy?

ŹródłoKE

Udostępnij ten artykuł

spot_imgspot_img

Najczęściej czytane

Więcej podobnych

Zagrożenie pryszczycą w Polsce: Polska Izba Mleka i GIW działają na rzecz bezpieczeństwa sektora mleczarskiego

W obliczu rosnącego zagrożenia wystąpienia pryszczycy w Europie, Polska...

Rynek mleka w UE: ceny serów lekko w dół, mleko nadal drożeje

W lutym 2025 roku średnia cena mleka w Unii...

Pryszczyca: Polska gotowa na każdy scenariusz – najnowsze informacje z MRiRW

Mimo że w Polsce nie odnotowano przypadków pryszczycy, Ministerstwo...

​Zalecenia PIM w związku z zagrożeniem pryszczycą: Jak chronić gospodarstwa mleczne?

W obliczu realnego zagrożenia pryszczycą, Polska Izba Mleka (PIM)...