Zgodnie z najnowszym raportem Komisji Europejskiej, rynek mleka w Unii Europejskiej wykazuje symboliczny wzrost produkcji, przy jednoczesnej korekcie cen. Analiza danych rynkowych z początku 2024 roku rzuca światło na aktualną sytuację i tendencje cenowe dotyczące mleka i produktów mlecznych w UE.
Według najnowszego raportu Komisji Europejskiej, rynek mleczny w Unii Europejskiej doświadcza niewielkich, lecz istotnych zmian. W pierwszych miesiącach 2024 roku odnotowano symboliczny wzrost ilości zebranego mleka krowiego oraz korektę cen poszczególnych produktów mlecznych. Dane te dają obraz aktualnej sytuacji i przyszłych trendów w sektorze mleczarskim.
Kluczowe dane z raportu
- Nieznaczny wzrost cen mleka spot w Italii, osiągając poziom 49,5 centów za kilogram na dzień 21 stycznia 2024.
- W przypadku masła w Unii Europejskiej zaobserwowano niewielki spadek ceny, która obecnie wynosi 544 euro za 100 kg, co stanowi 0,4-procentowy spadek w ciągu ostatnich czterech tygodni.
- Cena odtłuszczonego mleka w proszku (OMP) również zanotowała spadek, obniżając się o 2,6% do 253 euro za 100 kg.
- Cena pełnego mleka w proszku (WMP) w UE zmniejszyła się o 0,5%, osiągając poziom 367 euro za 100 kg.
- Cena cheddara w Unii Europejskiej również spadła, obniżając się o 1,2% do 356 euro za 100 kg.
Raport uwzględnia również stabilne koszty pasz i wzrost kosztów energii o 0,5% w trzecim tygodniu w porównaniu z poprzednimi czterema tygodniami. Ciekawym aspektem jest konkurencyjność cenowa Oceania w segmencie WMP, a także konkurencyjność cen w Stanach Zjednoczonych w przypadku masła, OMP i sera cheddar.
Co istotne, ilość zebranego mleka krowiego w Unii Europejskiej wzrosła o 0,1% w okresie styczeń–listopad 2023 r. w porównaniu do analogicznego okresu w roku 2022. Jest to istotny wskaźnik dla branży, wskazujący na stabilność produkcji mimo zmieniających się warunków rynkowych i ekonomicznych.
Zobacz także: Przemiany w hodowli bydła w UE: Spadek produkcji wołowiny i wyzwania dla hodowców