Partnerzy portalu:

AktualnościSery ekologiczne w Indonezji

Sery ekologiczne w Indonezji

Opublikowane:

Indonezja niedawno świętowała produkcję swojego pierwszego lokalnego sera organicznego.

Ser jest namacalnym rezultatem projektu łączącego duńską wiedzę rolniczą z lokalnymi indonezyjskimi partnerami, aby ulepszyć indonezyjski sektor mleczarski i ponownie podkreślić możliwości, jakie oferuje ekologiczna hodowla bydła mlecznego.

W zeszłym miesiącu uruchomiono w Indonezji pierwszą linię do produkcji serów ekologicznych, co stanowi kamień milowy dla przemysłu mleczarskiego w wyspiarskim kraju liczącym 273 miliony mieszkańców. Ser produkowany przez lokalnego producenta rzemieślniczego Mazaraat Artisan Cheese otrzymał wsparcie w ramach projektu finansowanego przez firmę Danida, którego celem jest wykorzystanie potencjału produkcji ekologicznej w Indonezji i zwiększenie wydajności lokalnych gospodarstw mlecznych.

Poprzedni artykuł
Następny artykuł

Udostępnij ten artykuł

spot_imgspot_img

Najczęściej czytane

Więcej podobnych

Zagrożenie pryszczycą w Polsce: Polska Izba Mleka i GIW działają na rzecz bezpieczeństwa sektora mleczarskiego

W obliczu rosnącego zagrożenia wystąpienia pryszczycy w Europie, Polska...

Rynek mleka w UE: ceny serów lekko w dół, mleko nadal drożeje

W lutym 2025 roku średnia cena mleka w Unii...

Pryszczyca: Polska gotowa na każdy scenariusz – najnowsze informacje z MRiRW

Mimo że w Polsce nie odnotowano przypadków pryszczycy, Ministerstwo...

​Zalecenia PIM w związku z zagrożeniem pryszczycą: Jak chronić gospodarstwa mleczne?

W obliczu realnego zagrożenia pryszczycą, Polska Izba Mleka (PIM)...