Partnerzy portalu:

Po pracyŚmietankowy sernik z galaretkami

Śmietankowy sernik z galaretkami

Opublikowane:

Szukasz pomysłu na deser, który zachwyci zarówno wyglądem, jak i smakiem? Mamy coś dla Ciebie!

Śmietankowy sernik z galaretkami to połączenie lekkiej konsystencji, śmietankowego smaku i kolorowych galaretek, które dodają mu uroku. Idealny na każdą okazję – od rodzinnych spotkań po letnie przyjęcia.

Przygotowanie zajmie Ci zaledwie 20 minut (plus czas tężenia galaretek), a efekt? Zdecydowanie wart zachodu!
Porcja tego smakołyku wystarczy na 9 osób, choć gwarantujemy – każdy poprosi o dokładkę!

Śmietankowy sernik z galaretkami

SKŁADNIKI:

Galaretki w różnych kolorach np. malinowa, pomarańczowa, agrestowa i cytrynowa: 4 szt.

Galaretki cytrynowe: 2 opakowania

Ser typu mascarpone: 500 g

Śmietanka 30%: 500 ml

Cukier puder: 4 łyżki

Na wierzch – owoce i galaretka do dekoracji

WYKONANIE:

Przygotować oddzielnie 4 różnokolorowe galaretki zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale odejmując po pół szklanki wody do każdej. Wlać do 4 naczyń wyłożonych przezroczystą folią spożywczą, ostudzić i schłodzić, odczekać do całkowitego zastygnięcia. Naturalnie galaretki można przygotować dzień wcześniej.

Galaretki wyjąć na deskę i pokroić w kostkę. Dwie galaretki cytrynowe przygotować łącznie w 1 i 1/2 szklanki wody. Ostudzić.

Do misy miksera wlać schłodzoną śmietankę, dodać mascarpone oraz cukier puder. Ubijać mikserem na gęsty i puszysty krem, przez około 5 minut. Cały czas ubijając, już na mniejszych obrotach miksera, dodawać tężejącą galaretkę cytrynową, aż składniki będą połączone w jednolitą masę.

Dodać pokrojone galaretki i delikatnie wszystko wymieszać.

Zobacz także: Ryż na mleku z dodatkami – prosty przepis na ciepłą przekąskę

Autor: Elżbieta Matuszewska

Udostępnij ten artykuł

spot_imgspot_img

Najczęściej czytane

Więcej podobnych

Grypa ptaków i pryszczyca w Polsce: aktualna sytuacja, działania i nowe przepisy bioasekuracyjne

Polska wolna od pryszczycy. Grypa ptaków pod kontrolą, ale...

Zagrożenie pryszczycą w Polsce: Polska Izba Mleka i GIW działają na rzecz bezpieczeństwa sektora mleczarskiego

W obliczu rosnącego zagrożenia wystąpienia pryszczycy w Europie, Polska...

Rynek mleka w UE: ceny serów lekko w dół, mleko nadal drożeje

W lutym 2025 roku średnia cena mleka w Unii...