Jak podają służby Komisji Europejskiej, produkcja mleka krowiego w Unii Europejskiej przeżywa różnorodne zmiany w pierwszych miesiącach 2024 roku. Ogółem, skup mleka wzrósł o +1% w okresie styczeń-kwiecień, z dodatkowym wzrostem o +0,2% po uwzględnieniu roku przestępnego. W kwietniu 2024 roku wzrost ten wyniósł +0,5%.
Największe spadki produkcji w Irlandii, Bułgarii i Grecji
Najbardziej dynamicznie rosnące zbiory mleka krowiego w styczniu-kwietniu 2024/23 odnotowano w Litwie (+6,4%), Estonii (+5,8%) oraz Austrii (+4,5%). Z kolei największe spadki produkcji zaobserwowano w Irlandii (–8,3%), Bułgarii (–2,5%) i Grecji (–2,2%).
W kwietniu 2024 roku globalna sytuacja produkcji mleka pokazała znaczące różnice: produkcja wzrosła o +2,5% w Australii, podczas gdy w Nowej Zelandii spadła o –4,1%, a w USA i Wielkiej Brytanii odpowiednio o –0,4% i –1,7%.
Ewolucja produkcji mleczarskiej w UE w okresie styczeń-kwiecień 2024/2023 pokazała zróżnicowane tendencje w poszczególnych kategoriach produktów: masło (-2,7%) i SMP (-2,5%) zanotowały spadki, podczas gdy zagęszczone mleko (+4,8%), śmietana (+5,3%), mleko pitne (+1,7%), mleko fermentowane (+5,1%) oraz ser (+4,3%) odnotowały wzrosty.
3,7% całkowitego surowego mleka pochodzenia ekologicznego
W kwietniu 2024 roku 3,7% całkowitego surowego mleka krowiego zebranego w UE było pochodzenia ekologicznego. Państwa członkowskie z najwyższym udziałem mleka ekologicznego w całkowitym mleku surowym to Austria (18,8%), Dania (12,1%) i Szwecja (10,7%), natomiast najniższy udział tego typu mleka odnotowano w Polsce (0,1%) oraz Estonii (0,3%).
Zobacz także: FAO: Niewielki wzrost cen produktów mlecznych