Partnerzy portalu:

RynkiRynek mlekaSpadki cen masła i mleka w proszku

Spadki cen masła i mleka w proszku

Opublikowane:

Pomimo spadków cen masła i mleka w proszku, rynek mleczarski w UE zmaga się ze wzrostem kosztów energii, który może wpłynąć na przyszłe trendy cenowe. Najnowsze dane wskazują także na wzrost konkurencyjności USA i Oceanii w wybranych segmentach produktów mlecznych.

Spadek cen masła w UE

Ostatni raport Komisji Europejskiej dostarcza kluczowych informacji o sytuacji na rynku mleczarskich „commodities”. W ostatnich czterech tygodniach zauważono wyraźne zmiany cen niektórych produktów mlecznych, co odzwierciedla aktualne wyzwania i konkurencyjność w sektorze. Ceny masła w UE spadły o 1,1% i obecnie wynoszą 771 €/100 kg. Podobnie, cena odtłuszczonego mleka w proszku (SMP) zmniejszyła się o 1,5%, osiągając 249 €/100 kg. Cena pełnego mleka w proszku (WMP) była bardziej stabilna, odnotowując jedynie delikatny spadek o 0,3% do poziomu 418 €/100 kg.

Na rynku sera cheddar, obserwujemy przeciwny trend – jego cena wzrosła o 1,2%, osiągając 416 €/100 kg. Cena spot mleka na dzień 27 października 2024 roku wynosiła 65,3 centów za kilogram, co potwierdza umiarkowaną stabilizację w segmencie świeżych produktów mlecznych.

Wzrost kosztów energii

Dodatkowym aspektem jest sytuacja związana z kosztami produkcji. W 43. tygodniu roku koszty paszy spadły o 0,1%, jednak wzrost kosztów energii o 2,1% może być sygnałem ostrzegawczym dla producentów, wskazując na możliwe podwyżki cen w przyszłości.

W kontekście międzynarodowej konkurencyjności, Stany Zjednoczone pozostają liderem pod względem cen masła i cheddara, podczas gdy Unia Europejska jest bardziej konkurencyjna w zakresie SMP. Oceania zaś przoduje w produkcji i cenach WMP.

Zobacz także: Konsumpcja mleka płynnego w USA rośnie, zwiększając popyt na produkty mleczne

Udostępnij ten artykuł

spot_imgspot_img

Najczęściej czytane

Więcej podobnych

Studenckie Koło Bujatryczne UWM – Przyszłość weterynarii bydła w rękach młodych pasjonatów

Studenckie Naukowe Koło Internistyczne Bujatryków funkcjonuje na Wydziale Medycyny...

Szwajcaria wprowadza kontrowersyjne etykiety dobrostanu zwierząt – nowe wyzwanie dla eksporterów żywności

Od 2026 roku w Szwajcarii obowiązywać będą nowe przepisy,...

Mlekovita z prestiżowym Złotym Laurem ReThink Packaging 2025

Grupa Mlekovita została uhonorowana Złotym Laurem w Konkursie ReThink...

Ceny mleka i produktów mleczarskich w UE i na świecie – najnowsze dane z czerwca 2025

Świeże dane z europejskiego i światowego rynku mleczarskiego pokazują...