Według najnowszego raportu Komisji Europejskiej, rynek produktów mlecznych w Unii Europejskiej przeżywa okres subtelnych zmian cenowych. Od spadku cen mleka spot po niewielkie wzrosty cen masła i serów, kontekst globalny wpływa na lokalne rynki. Analizujemy ostatnie trendy i ich potencjalny wpływ na konsumentów i producentów w UE.
W najnowszym cotygodniowym raporcie, Komisja Europejska przedstawiła dane dotyczące aktualnych cen kluczowych produktów mleczarskich.
Cena mleka spot zanotowała niewielki spadek, osiągając poziom 44,0 centów za kilogram na dzień 14 kwietnia 2024 roku. Ta zmiana, choć nieznaczna, może sygnalizować początek trendów, które warto obserwować w kontekście szeroko rozwijającego się sektora rolnego.
W segmencie tłuszczów, cena masła wzrosła o 2,1% w ostatnim miesiącu, osiągając poziom 576 euro za 100 kg. Jest to oznaka stabilnego popytu na ten produkt w całej Unii. Z kolei ceny odpornego na topnienie proszku mlecznego (OMP) spadły nieznacznie o 0,5%, do 241 euro za 100 kg, co może odzwierciedlać zmiany w preferencjach konsumenckich lub zwiększenie podaży.
Proszek mleka pełnego (PMP) oraz cheddar, dwie kluczowe kategorie produktów mleczarskich, także zanotowały wzrosty cen. Proszek mleka pełnego wzrósł o 1,3%, osiągając cenę 359 euro za 100 kg, natomiast cheddar zyskał 1,6%, osiągając cenę 393 euro za 100 kg.
Koszty produkcji również uległy zmianie. Cena paszy dla bydła wzrosła o 0,5%, co jest istotne dla producentów mleka, gdyż może to wpłynąć na ogólny koszt produkcji. Ponadto koszty energii, które są kluczowe przy przetwórstwie mleka, wzrosły o 2,8% w porównaniu do poprzedniego miesiąca.
Raport zwraca także uwagę na międzynarodową konkurencyjność, zauważając, że Stany Zjednoczone są bardziej konkurencyjne cenowo w produkcji OMP i sera cheddar, podczas gdy Oceania dominuje w cenie PMP. Unia Europejska utrzymuje swoją konkurencyjność cenową przede wszystkim w segmencie masła.
Jeżeli chodzi zaś o ostatnie notowania na aukcji Global Dairy Trade (GDT) z dnia 16 kwietnia 2024 roku, przedstawiają się one następująco: ogólny wskaźnik cen na tej aukcji wzrósł nieznacznie o 0,1%, cena tłuszczu mlecznego AMF (anhydrous milk fat) wzrosła o 1,7%, a proszek mleka pełnego (PMP) odnotował wzrost o 0,4%. Ceny masła spadły o 1,4%.
Najbardziej znaczącą zmianą było jednak obniżenie cen sera, które spadły o 8,5%. Obniżyła się również cena laktozy – 1,3%.
Zobacz także: Kryzys na rynku serów w Ukrainie: rosnący import z UE zagraża lokalnym producentom