Partnerzy portalu:

AktualnościTrendy i zmiany w rynku mleczarskim UE: Kluczowe dane z najnowszego raportu...

Trendy i zmiany w rynku mleczarskim UE: Kluczowe dane z najnowszego raportu Komisji Europejskiej

Opublikowane:

Najnowszy raport Komisji Europejskiej ujawnia istotne wahania cen mleka i produktów mleczarskich w Unii Europejskiej oraz globalne tendencje, które wpływają na konkurencyjność rynku mleczarskiego na początku 2024 roku.

Styczeń 2024 przynosi nowe informacje dotyczące rynku mleczarskiego w Unii Europejskiej, zgodnie z cotygodniowym raportem Komisji Europejskiej. Kluczowe wskaźniki i zmiany cenowe rzucają światło na bieżącą sytuację i przyszłe perspektywy dla sektora.

Spadek cen mleka

Ceny mleka spot w Unii Europejskiej odnotowały spadek, osiągając poziom 49,5 c/kg na dzień 07.01.2024. Jest to istotny wskaźnik dla branży, pokazujący aktualne tendencje cenowe surowca.

W ostatnim miesiącu zaobserwowano mieszane tendencje cenowe wśród głównych produktów mleczarskich:

  • Masło: wzrost cen o 0,5%, osiągając 549 €/100 kg.
  • Odtłuszczone mleko w proszku (OMP): spadek o 2,2%, do 257 €/100 kg.
  • Pełne mleko w proszku (PMP): nieznaczny wzrost o 0,1%, do 369 €/100 kg.
  • Cheddar: spadek cen o 2,0%, do 356 €/100kg.

Zmiany w kosztach produkcji

Zmienne koszty produkcji odgrywają kluczową rolę w kształtowaniu cen. W pierwszym tygodniu 2024 roku odnotowano spadek kosztów energii o 1,9%, podczas gdy koszty paszy wzrosły o 0,4% w porównaniu do poprzednich czterech tygodni.

Ceny mleka od producentów w UE i na świecie

Ceny mleka od producentów w Unii Europejskiej wzrosły w listopadzie 2023 roku o 2,4% do 45,45 c/kg w porównaniu z październikiem, ale były niższe o 21,3% w stosunku do listopada 2022 roku. Szacunkowa cena na grudzień 2023 to 46,14 c/kg, co oznacza wzrost o 1,5%.

W kontekście globalnym, ceny mleka w listopadzie 2023 roku spadły w Stanach Zjednoczonych do 40,8 c/kg, co stanowi spadek o 1,3%, natomiast w Nowej Zelandii wzrosły o 2,8% do 31,6 c/kg.

Konkurencyjność globalna

Oceania okazuje się bardziej konkurencyjna cenowo w przypadku masła i pełnego mleka w proszku, podczas gdy Stany Zjednoczone wyróżniają się konkurencyjnością w zakresie ceny sera cheddar i odtłuszczonego mleka w proszku.

Raport Komisji Europejskiej z początku 2024 roku ukazuje złożony obraz rynku mleczarskiego, z wieloma czynnikami wpływającymi na ceny i konkurencyjność. Zmiany te mają znaczący wpływ nie tylko na producentów i przetwórców w UE, ale również na globalny rynek mleczarski.

Zobacz także: Rok zawirowań w polskim przemyśle mleczarskim: Analiza finansowa i rynkowe perspektywy na 2024

ŹródłoKE

Udostępnij ten artykuł

spot_imgspot_img

Najczęściej czytane

Więcej podobnych

Studenckie Koło Bujatryczne UWM – Przyszłość weterynarii bydła w rękach młodych pasjonatów

Studenckie Naukowe Koło Internistyczne Bujatryków funkcjonuje na Wydziale Medycyny...

Szwajcaria wprowadza kontrowersyjne etykiety dobrostanu zwierząt – nowe wyzwanie dla eksporterów żywności

Od 2026 roku w Szwajcarii obowiązywać będą nowe przepisy,...

Mlekovita z prestiżowym Złotym Laurem ReThink Packaging 2025

Grupa Mlekovita została uhonorowana Złotym Laurem w Konkursie ReThink...

Ceny mleka i produktów mleczarskich w UE i na świecie – najnowsze dane z czerwca 2025

Świeże dane z europejskiego i światowego rynku mleczarskiego pokazują...