Według najnowszego średnioterminowego raportu unijnego, zmiany w globalnym popycie, demografii oraz klimacie wpłyną na przyszłość rolnictwa w UE i Nowej Zelandii.
Nowy raport unijny dotyczący rolnictwa wskazuje, że Nowa Zelandia może znacząco odczuć spadek chińskiego popytu na nabiał, co skutkować będzie zmianami w jej eksporcie. Podobnie, Unia Europejska będzie musiała dostosować swój eksport nabiału do globalnych trendów, takich jak zmiany demograficzne (np. starzenie się populacji) oraz rosnące dochody, które sprzyjają produktom mlecznym o wyższej wartości dodanej. Wzrost produkcji wzbogaconych i funkcjonalnych produktów mlecznych jest również przewidywany.
Raport zwraca uwagę na to, że zmiany klimatyczne wpływają na dostępność i jakość paszy, co wraz ze stresem cieplnym może obniżyć zawartość suchej masy w mleku. Chociaż dostępność mleka ogólnie wzrosła, to nie jest w stanie zrekompensować spadku podaży surowego mleka w UE, prowadząc do przewidywanych spadków zawartości tłuszczu i beztłuszczowej masy stałej w mleku do 2035 roku.
Rynek krajowy pozostanie kluczowym miejscem zbytu dla producentów unijnych, z około 88% produkcji mleka w UE w 2035 roku. Spodziewany jest stabilny poziom spożycia przetworów mlecznych na mieszkańca, z niewielkim spadkiem o 0,1% rocznie. Sery, będące flagowym produktem eksportowym UE, będą kontynuować wzrost eksportu i konsumpcji w Unii.
Jednak całkowite spożycie świeżych produktów mleczarskich w UE ma spadać, a ich eksport również zmniejszy się z powodu malejącego popytu w Chinach. Oczekuje się, że konsumpcja i wywóz masła pozostaną stabilne dzięki silnemu popytowi przemysłowemu.
Produkcja i eksport serwatki w proszku w UE mają pozytywne perspektywy dzięki rosnącemu globalnemu popytowi i wzrostowi spożycia żywności fortunowanej. Produkcja serwatki może wzrosnąć o 0,3% rocznie, a jej eksport o 0,4%. Natomiast produkcja i wywóz OMP (Odtłuszczonego Mleka w Proszku) pozostaną stabilne, z uwagi na wzrost znaczenia rynków wewnętrznych i zmniejszony popyt globalny.
Prognozuje się utrzymanie stałego poziomu eksportu produktów mlecznych z UE i wzrost ich wartości. Spodziewany jest również wzrost cen serów w UE, a ceny masła i OMP mogą również znacząco wzrosnąć.
Zobacz także: Europejski raport rolniczy: Spadek produkcji mięsa, wina i cukru, wzrost upraw roślin białkowych