Partnerzy portalu:

AktualnościUnijni ministrowie ds. rolnictwa o strategicznej autonomii białkowej

Unijni ministrowie ds. rolnictwa o strategicznej autonomii białkowej

Opublikowane:

Podczas niedawnego spotkania w Belgii, ministrowie ds. rolnictwa z krajów Unii Europejskiej dyskutowali nad kluczowym tematem strategicznej autonomii białkowej. Polska, reprezentowana przez wiceministra Adama Nowaka, podkreśliła znaczenie ograniczenia zależności od importu i zwiększenia produkcji białkowych materiałów paszowych w UE.

W świetle rosnących obaw dotyczących bezpieczeństwa żywnościowego i zmian klimatycznych, kwestia strategicznej autonomii białkowej stała się przedmiotem dyskusji podczas ostatniego nieformalnego spotkania unijnych ministrów ds. rolnictwa. Spotkanie to, które odbyło się w Belgii – kraju przewodniczącym Radzie Unii Europejskiej w bieżącym półroczu, zaowocowało szeregiem ważnych deklaracji i planów działań.

Polskie stanowisko

Wiceminister Adam Nowak, reprezentujący Polskę na spotkaniu, wskazał na kluczowe aspekty, które według niego powinny być podstawą do zbudowania strategicznej autonomii białkowej w Unii Europejskiej. Zdaniem Nowaka, nacisk powinien być położony na ograniczenie importu roślin wysokobiałkowych, które są kluczowe dla produkcji pasz, i jednocześnie na rozwijanie lokalnych źródeł białka. Wzmocnienie lokalnej produkcji nie tylko zwiększyłoby bezpieczeństwo żywnościowe, ale również przyczyniłoby się do realizacji celów środowiskowych, takich jak redukcja śladu węglowego i poprawa kondycji gleb.

– Rośliny białkowe mogą pomóc w osiąganiu wielu ambitnych celów środowiskowych, takich jak poprawa kondycji gleb, redukcja nawozów, ograniczanie śladu węglowego. W miejsce importu krytycznych białkowych materiałów paszowych należy zadbać o własne materiały paszowe lub o dostawy z bliskich miejsc. To pomoże skrócić łańcuchy dostaw i ograniczyć ślad węglowy, który jest ogromny w przypadku importu materiałów białkowych do produkcji pasz z krajów Ameryki Południowej – zaznaczył podsekretarz stanu.

Biopaliwa z surowców rolnych

Nowak podkreślił również, że polityka energetyczna i klimatyczna UE nie powinna wykluczać wykorzystania surowców rolnych do produkcji biopaliw. Argumentował, że spójność różnych polityk UE jest kluczowa dla osiągnięcia autonomicznej strategii białkowej, sugerując potrzebę rewizji unijnych instrumentów, które mogą hamować rozwój lokalnej produkcji białkowych materiałów paszowych.

– Polityka klimatyczno-energetyczna Unii Europejskiej nie powinna ograniczać możliwości wykorzystywania surowców rolnych na biopaliwa. Konieczne jest zachowanie spójności poszczególnych polityk UE i rewizja wszystkich unijnych instrumentów, które mogą ograniczać rozwój produkcji pasz białkowych w UE – zwrócił uwagę polski wiceminister.

Zachęty i współpraca

Jako istotny czynnik budowania suwerenności białkowej wiceminister wskazał na potrzebę opracowania systemu zachęt dla rolników, które byłyby dostosowane do lokalnych warunków. Odejście od działań obowiązkowych na poziomie wspólnotowym i promowanie współpracy między naukowcami, producentami, a przemysłem spożywczym i paszowym zostało zaznaczone jako kluczowe dla rozwoju rynku roślin białkowych.

Rozmowy kuluarowe i program towarzyszący

Na marginesie spotkania podsekretarz stanu Adam Nowak rozmawiał z ministrami ds. rolnictwa Francji, Niemiec, Szwecji, Hiszpanii, Litwy, Estonii, Finlandii, a także z wysokiej rangi przedstawicielami Komisji Europejskiej, Parlamentu Europejskiego, COPA-COGECA i CEJA. Dyskusje te podkreśliły znaczenie współpracy międzynarodowej w osiąganiu celów strategicznej autonomii białkowej.

W ramach programu towarzyszącego prezydencja belgijska zaprezentowała ministrom ds. rolnictwa Unii Europejskiej przykłady praktycznego zastosowania autonomii białkowej w produkcji zwierzęcej, a także zrównoważonej produkcji owoców i warzyw, z uwzględnieniem konieczności prowadzenia integrowanych metod ochrony roślin oraz systemów rolnictwa precyzyjnego. Program ten wychodzi naprzeciw problemom związanych ze zmianami klimatu oraz z brakiem pracowników w rolnictwie.

Zobacz także: Australia: Rekordowa produkcja mięsa wołowego

Udostępnij ten artykuł

spot_imgspot_img

Najczęściej czytane

Więcej podobnych

Rynek mleka w UE: ceny serów lekko w dół, mleko nadal drożeje

W lutym 2025 roku średnia cena mleka w Unii...

Pryszczyca: Polska gotowa na każdy scenariusz – najnowsze informacje z MRiRW

Mimo że w Polsce nie odnotowano przypadków pryszczycy, Ministerstwo...

​Zalecenia PIM w związku z zagrożeniem pryszczycą: Jak chronić gospodarstwa mleczne?

W obliczu realnego zagrożenia pryszczycą, Polska Izba Mleka (PIM)...

Pryszczyca 2025 – Co musisz wiedzieć? Aktualizacja działań prewencyjnych na Podkarpaciu

Zagrożenie pryszczycą nie słabnie. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi...