Amerykańscy sprzedawcy surowego mleka nie przejmują się ostrzeżeniami związanymi z ptasią grypą. Surowe mleko jest dostępne w 30 stanach USA.
Pomimo rozprzestrzeniania się ptasiej grypy wśród stad bydła mlecznego, surowe mleko pozostaje w sprzedaży w 30 stanach USA. Jak podaje Reuters, amerykańscy sprzedawcy surowego mleka ignorują federalne ostrzeżenia zdrowotne zalecające konsumentom unikanie niepasteryzowanego mleka z powodu ryzyka związanego z epidemią. Grypa ptaków dotknęła stada bydła mlecznego w dziewięciu stanach, powodując chorobę co najmniej jednego pracownika gospodarstwa mlecznego.
W 30 z 50 stanów USA legalna jest sprzedaż surowego mleka, które stanowi mniej niż 1% całkowitej sprzedaży mleka w kraju. Badania wykazały, że około 20% próbek pasteryzowanego mleka zawiera cząstki wirusa ptasiej grypy. Wskazuje to na skuteczność pasteryzacji w zabijaniu patogenów.
Konsumenci nie przejmują się ostrzeżeniami
Osoby pijące surowe mleko wykazują duży sceptycyzm wobec urzędników zdrowia publicznego, w tym Agencji ds. Żywności i Leków (FDA), która borykała się z polaryzacją polityczną i dezinformacją podczas pandemii Covid-19 i po niej. Mark McAfee, właściciel Raw Farm we Fresno w Kalifornii, największej farmy produkującej surowe mleko w USA, mówi: „Nasi konsumenci nie lubią FDA. Jeśli FDA każe coś zrobić, zrobią odwrotnie.”
Federalni urzędnicy zdrowia wielokrotnie ostrzegali, aby unikać surowego mleka ze względu na ryzyko przenoszenia patogenów chorobotwórczych. Przekonanie entuzjastów surowego mleka do zmiany nawyków będzie trudne i długotrwałe.
Wyniki badań i reakcje ekspertów
Wstępne badania pasteryzowanego mleka wykazują, że proces pasteryzacji skutecznie zabija wirusa, pozostawiając jedynie jego pozostałości. Mimo to obecność wirusa H5N1 w mleku skłoniła wielu ekspertów do ostrzeżenia przed spożywaniem surowych produktów mlecznych, badając, czy ptasia grypa może być przenoszona przez niepasteryzowane mleko lub ser. Istnieją dowody, że wirus zabił dużą liczbę kotów spożywających surowe mleko w gospodarstwach, w których wykryto wirusa. Pisaliśmy o tym tutaj: Alarmujące odkrycie w USA: Ptasia grypa przenosi się na koty poprzez mleko.
Entuzjaści surowego mleka twierdzą, że ma ono bardziej kremowy smak i lepsze wartości odżywcze, które znikają w wyniku pasteryzacji. Amerykańscy urzędnicy zdrowia twierdzą jednak, że brakuje naukowych podstaw do wystawiania oświadczeń zdrowotnych na korzyść surowego mleka.
Zobacz także: USA: Zaostrzone protokoły bezpieczeństwa w przemyśle mleczarskim jako odpowiedź na epidemię ptasiej grypy