Argentyna zmaga się z poważnym spadkiem produkcji mleka z powodu trudnych warunków pogodowych i problemów gospodarczych, prognozując aż 7-procentowy spadek. Mimo tych wyzwań sektor mleczarski notuje wzrost eksportu kluczowych produktów, takich jak pełne mleko w proszku i sery, co daje nadzieję na lepsze wyniki w przyszłym roku.
W 2024 roku produkcja mleka w Argentynie napotkała poważne wyzwania, głównie z powodu trudnych warunków atmosferycznych i problemów gospodarczych. Według raportu USDA, w pierwszej połowie 2024 roku produkcja mleka spadła o 13% w porównaniu z analogicznym okresem roku poprzedniego. Prognozy na cały rok wskazują na 7-procentowy spadek, co oznacza produkcję na poziomie 10,8 mln ton
Mimo tych trudności, eksport pełnego mleka w proszku (WMP) wzrósł o 23% w ciągu pierwszych siedmiu miesięcy 2024 roku w porównaniu do 2023 roku. Prognozy na koniec roku przewidują 15-procentowy wzrost eksportu WMP, osiągając 128 000 ton. Eksport sera również odnotował 8-procentowy wzrost, z prognozowanym wynikiem 108 000 ton na koniec roku.
Na 2025 rok przewiduje się 6-procentowe ożywienie produkcji mleka, co powinno przełożyć się na dalszy wzrost eksportu głównych produktów mleczarskich, w tym pełnego mleka w proszku.
Zobacz także: Produkty z mleka A2A2 od Mlekovity – nowość na rynku