Partnerzy portalu:

AktualnościUSDA komentuje sprawę badań na obecność ptasiej grypy w wołowinie

USDA komentuje sprawę badań na obecność ptasiej grypy w wołowinie

Opublikowane:

W sieci zaczęły krążyć informacje o wykryciu wysoce zjadliwej ptasiej grypy w mielonej wołowinie, wraz z informacjami o tym, że Departament Rolnictwa USA testował mieloną wołowinę pod kątem ptasiej grypy H5N1.

Kilka dni później USDA wydało oświadczenie i podało więcej szczegółów na temat trwających badań nad szczepami H5N1 HPAI w wołowinie.

– „USDA jest przekonana, że dostawy mięsa są bezpieczne. USDA ma rygorystyczny proces kontroli mięsa, w którym służby weterynaryjne są obecne we wszystkich federalnych zakładach uboju zwierząt gospodarskich” – czytamy w oświadczeniu na oficjalnej stronie urzędu.

Nadal zaleca się, aby konsumenci właściwie obchodzili się z surowym mięsem i gotowali je w bezpiecznej temperaturze, aby zabić wszelkie bakterii i wirusy w mięsie. Próbki mielonej wołowiny zostały przetestowane, a ostateczne wyniki zostały opublikowane 1 maja 2024 roku. Próbki pobrano w punktach sprzedaży detalicznej w Stanach Zjednoczonych, w których stada bydła mlecznego uzyskały pozytywny wynik testu na obecność wirusa grypy H5N1. Nie stwierdzono obecności wirusa w badanym mięsie.

Zobacz także: USA: Surowe mleko nadal popularne mimo epidemii grypy ptaków

Udostępnij ten artykuł

spot_imgspot_img

Najczęściej czytane

Więcej podobnych

Rynek mleka w UE: ceny serów lekko w dół, mleko nadal drożeje

W lutym 2025 roku średnia cena mleka w Unii...

Pryszczyca: Polska gotowa na każdy scenariusz – najnowsze informacje z MRiRW

Mimo że w Polsce nie odnotowano przypadków pryszczycy, Ministerstwo...

​Zalecenia PIM w związku z zagrożeniem pryszczycą: Jak chronić gospodarstwa mleczne?

W obliczu realnego zagrożenia pryszczycą, Polska Izba Mleka (PIM)...

Pryszczyca 2025 – Co musisz wiedzieć? Aktualizacja działań prewencyjnych na Podkarpaciu

Zagrożenie pryszczycą nie słabnie. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi...