W sieci zaczęły krążyć informacje o wykryciu wysoce zjadliwej ptasiej grypy w mielonej wołowinie, wraz z informacjami o tym, że Departament Rolnictwa USA testował mieloną wołowinę pod kątem ptasiej grypy H5N1.
Kilka dni później USDA wydało oświadczenie i podało więcej szczegółów na temat trwających badań nad szczepami H5N1 HPAI w wołowinie.
– „USDA jest przekonana, że dostawy mięsa są bezpieczne. USDA ma rygorystyczny proces kontroli mięsa, w którym służby weterynaryjne są obecne we wszystkich federalnych zakładach uboju zwierząt gospodarskich” – czytamy w oświadczeniu na oficjalnej stronie urzędu.
Nadal zaleca się, aby konsumenci właściwie obchodzili się z surowym mięsem i gotowali je w bezpiecznej temperaturze, aby zabić wszelkie bakterii i wirusy w mięsie. Próbki mielonej wołowiny zostały przetestowane, a ostateczne wyniki zostały opublikowane 1 maja 2024 roku. Próbki pobrano w punktach sprzedaży detalicznej w Stanach Zjednoczonych, w których stada bydła mlecznego uzyskały pozytywny wynik testu na obecność wirusa grypy H5N1. Nie stwierdzono obecności wirusa w badanym mięsie.
Zobacz także: USA: Surowe mleko nadal popularne mimo epidemii grypy ptaków