Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) planuje wydać zaktualizowane wytyczne dotyczące monitorowania ptasiej grypy, aby zapobiec rozprzestrzenianiu się wirusa na stada mleczne. Ta decyzja jest odpowiedzią na rosnące ryzyko, jakie wirus grypy ptaków zaczyna stwarzać dla sektora rolnego poza tradycyjnie zagrożonym drobiem.
Grypa ptaków: Od drobiu do bydła mlecznego?
Ptasia grypa, zwykle kojarzona z drobiem, przenoszona jest przez dzikie ptaki migrujące, takie jak kaczki i gęsi, które mogą zakażać kury i indyki. W przypadku zakażenia ptaki mogą odnotować śmiertelność dochodzącą do 100% w ciągu 48 godzin.
– To realna możliwość i coś, co musimy monitorować bardzo uważnie – powiedziała Kitt Schaller, weterynarz i ekspert ds. drobiu. Światowa Organizacja Zdrowia Zwierząt zaleca, aby w przypadku wykrycia ogniska choroby wybijać całe stada, co ma na celu eliminację wirusa u źródła, zanim rozprzestrzeni się na inne obszary.
– To podejście działa, ale wiąże się z ogromnymi kosztami gospodarczymi, przyczyniając się m.in. do wzrostu cen jaj z powodu zmniejszonej produkcji – wyjaśnia Ron Kean, specjalista ds. drobiu z UW-Extension.
Przygotowania laboratoriów diagnostycznych
W obliczu potencjalnych zagrożeń laboratoria takie jak Wisconsin Veterinary Diagnostic Laboratory przy Uniwersytecie Wisconsin-Madison przygotowują się na wczesne wykrywanie ognisk choroby.
– Jesteśmy w pełni gotowi – zapewnia Keith Poulsen, dyrektor laboratorium. – Nasze laboratorium może przetwarzać tysiące próbek dziennie.
Chociaż ptasia grypa nie dotarła jeszcze do stad mlecznych w Wisconsin, przypadki zakażeń wśród innych zwierząt hodowlanych zaczynają wzbudzać alarm. – Ryzyko dla zdrowia publicznego pozostaje niskie, ale nie jest zerowe – podkreśla Poulsen, wskazując na konieczność zachowania czujności.
Nowe wytyczne USDA
Zaktualizowane wytyczne USDA mają koncentrować się na środkach zapobiegania i monitorowania wirusa w stadach mlecznych. Celem jest ograniczenie rozprzestrzeniania się grypy ptaków na bydło oraz minimalizowanie zakłóceń w łańcuchu dostaw produktów rolnych.
Wytyczne te stanowią odpowiedź na rosnące zagrożenie i podkreślają znaczenie wczesnego wykrywania oraz współpracy między weterynarzami, laboratoriami diagnostycznymi i producentami rolnymi w całych Stanach Zjednoczonych.
Zobacz także: Fonterra rezygnuje z węgla w produkcji na Północnej Wyspie: krok ku neutralności klimatycznej