Producenci serów ze stanu Wisconsin po raz kolejny wykazali się wyjątkowym kunsztem, zdobywając 117 nagród za sery, czyli więcej niż łącznie sześć kolejnych hrabstw i stanów, które zdobyły najwięcej nagród w 35. edycji konkursu World Championship Cheese Contest.
Do cenionego, światowego konkursu prezentującego doskonałość techniczną serów i masła nadesłano 3302 próbki serów, jogurtów, masła i innych produktów mlecznych z 25 krajów z całego świata. Spośród nagród stan Wisconsin zdobył 36,2% wszystkich nagród za sery z mleka krowiego.
„Te nagrody są świadectwem zaangażowania i pasji naszych producentów serów i są w pełni zasłużone” – mówi Chad Vincent, dyrektor generalny Dairy Farmers of Wisconsin. „Twórcy serów z Wisconsin z zaangażowaniem podtrzymują bogatą tradycję serowarstwa stanu i dostarczają konsumentom na całym świecie wyjątkowe, wielokrotnie nagradzane produkty”– dodaje.
Dziedzictwo serowarstwa stanu Wisconsin sięga ponad 180 lat wstecz i łączy sztukę i naukę w tradycję tak bogatą, że można jej posmakować. W tym stanie działa ponad 1200 licencjonowanych serowarów, którzy produkują ponad 600 odmian, typów i stylów sera. Wielokrotnie nagradzane sery Wisconsin można znaleźć w 99% sklepów spożywczych w całym kraju.
O serze Wisconsin: Tradycja doskonałej produkcji sera rozpoczęła się ponad 175 lat temu, zanim Wisconsin został uznany za stan. 1200 producentów serów w stanie Wisconsin, z których wielu to trzecie i czwarte pokolenie, w dalszym ciągu przekazuje tradycje starego świata, wdrażając jednocześnie nowoczesne innowacje w rzemiośle serowarskim.
Zobacz także: Integracja Fonterra Australia i Fonterra Brands New Zealand wejdzie w życie 1 maja