Po serii wzrostów, nowozelandzka giełda Global Dairy Trade odnotowała niewielki spadek, co można uznać za reakcję po wcześniejszych podwyżkach cen.
Na sesji z 18 czerwca br. giełda Global Dairy Trade (GDT) doświadczyła niewielkiej korekty notowań produktów mleczarskich. Ogólny indeks cenowy spadł o 0,5%, co zakończyło serię pięciu kolejnych wzrostów.
Ten spadek indeksu oznaczał zróżnicowane zmiany w poszczególnych kategoriach produktów mleczarskich. Trzy kategorie zanotowały wzrosty, z czego masło odnotowało największy skok o 6,2%. Z kolei trzy inne kategorie doświadczyły spadków, w tym najbardziej pełne mleko w proszku, które straciło 2,5%. Dwie kategorie produktów – maślanka w proszku oraz mozzarella – nie były oferowane podczas tej sesji.
Zniżkowy trend w wolumenie sprzedaży
Na ostatniej sesji GDT sprzedano 16 787 ton produktów mleczarskich, co było wynikiem o prawie 1 tys. ton niższym w porównaniu z poprzednią aukcją. Szczegółowe wyniki dla poszczególnych produktów kształtowały się następująco:
- Bezwodny tłuszcz mleczny – spadek o 1,2%,
- Masło – wzrost o 6,2%,
- Maślanka w proszku – nie oferowana,
- Ser Cheddar – spadek o 1,0%,
- Laktoza – wzrost o 1,9%,
- Mozzarella – nie oferowana,
- Odtłuszczone mleko w proszku – wzrost o 0,7%,
- Pełne mleko w proszku – spadek o 2,5%.
Zobacz także: Ptasia grypa uderza w stada bydła mlecznego w USA