Partnerzy portalu:

AktualnościHot NewsWzrost cen masła, wirus BTV i rosnąca produkcja mleka – co dalej...

Wzrost cen masła, wirus BTV i rosnąca produkcja mleka – co dalej z rynkiem mleczarskim?

Opublikowane:

Wysokie ceny masła, sezonowy wzrost skupu mleka i skutki wirusa niebieskiego języka (BTV) to kluczowe tematy wpływające na rynek mleczarski w 2024 roku. Czy wzrost podaży masła obniży ceny w 2025 roku? Jak wirus BTV wpłynął na dostawy mleka? I co oznaczają rosnące ceny serów dla konsumentów? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w naszym najnowszym materiale.

Wysokie ceny masła i ich konsekwencje

Znaczny wzrost cen masła, które w Polsce zdrożało o 50% rok do roku, to efekt rosnących kosztów produkcji i ograniczonej podaży surowca. Według Michała Bieńkowskiego, analityka z International Food&Agri Hub BNP Paribas, wysokie ceny powinny wkrótce skłonić producentów do zwiększenia podaży masła w Unii Europejskiej, co może prowadzić do stabilizacji lub spadku cen już w pierwszym kwartale 2025 roku. W najbliższych tygodniach obserwowany sezonowy wzrost skupu mleka może być dodatkowym czynnikiem łagodzącym napięcia cenowe na rynku.

Perspektywa wpływu wirusa BTV

Na dostawy mleka w UE w 2024 roku negatywnie wpłynął wirus niebieskiego języka (BTV), który ograniczał zdolności produkcyjne w niektórych krajach. Jednak skuteczniejsze ograniczanie rozprzestrzeniania się wirusa w nadchodzących miesiącach może pozytywnie wpłynąć na produkcję mleka i złagodzić presję cenową w sektorze.

Ceny serów – co je napędza?

Ceny serów również wykazują wzrost, co jest konsekwencją wysokich kosztów surowców, w tym mleka, oraz silnego popytu zarówno na rynkach wewnętrznych UE, jak i eksportowych. Stabilna konsumpcja oraz rosnący eksport, szczególnie do krajów trzecich, wzmacniają presję na utrzymanie wysokich cen.

Czy drogie masło wpłynie na popyt na tłuszcze roślinne?

Wysokie ceny masła mogą wpłynąć na częściowe zwiększenie zainteresowania tłuszczami roślinnymi, które często stanowią tańszą alternatywę w przetwórstwie i gastronomii. Jednak specyficzne właściwości smakowe i funkcjonalne masła sprawiają, że jego pozycja na rynku pozostaje silna, a ewentualny wzrost popytu na zamienniki będzie raczej ograniczony.

Produkcja mleka w UE – liczby i konsumpcja

Produkcja mleka w UE utrzymuje się na wysokim poziomie, a przeciętna europejska krowa dostarcza około 7000 litrów mleka rocznie. Konsumpcja pozostaje stabilna – przeciętny Europejczyk wypija 53 litry mleka rocznie i spożywa 4 kg masła.

Podsumowanie i perspektywy

Rynek mleczarski w najbliższych miesiącach pozostanie pod wpływem dynamicznych czynników: sezonowego wzrostu podaży mleka, skuteczniejszego zarządzania zagrożeniami wirusa BTV oraz dalszego popytu na produkty mleczarskie. Wysokie ceny masła i serów mogą zacząć spadać, jeśli produkcja wzrośnie, co zapowiada stabilizację na rynku w I kwartale 2025 roku. Dalsze szczegóły i analizy można znaleźć w najnowszym odcinku programu Food&Agro Sonar.

Zobacz także: Światowe ceny tłuszczu mlecznego osiągają historyczne szczyty

Źródłoagronomist.pl

Udostępnij ten artykuł

spot_imgspot_img

Najczęściej czytane

Więcej podobnych

Szwajcaria wprowadza kontrowersyjne etykiety dobrostanu zwierząt – nowe wyzwanie dla eksporterów żywności

Od 2026 roku w Szwajcarii obowiązywać będą nowe przepisy,...

Mlekovita z prestiżowym Złotym Laurem ReThink Packaging 2025

Grupa Mlekovita została uhonorowana Złotym Laurem w Konkursie ReThink...

Ceny mleka i produktów mleczarskich w UE i na świecie – najnowsze dane z czerwca 2025

Świeże dane z europejskiego i światowego rynku mleczarskiego pokazują...

Węgry zakazują importu mięsa z Polski

Od piątku na Węgrzech obowiązuje zakaz importu bydła, trzody...