Rosnące ceny mleka i produktów mlecznych w Europie podkreślają stabilność kosztów produkcji, co może mieć wpływ na konkurencyjność rynku.
Z najnowszego raportu Komisji Europejskiej dotyczącego rynku mleczarskiego wynika, że ceny mleka i produktów mlecznych w Europie systematycznie rosną, podczas gdy koszty produkcji pozostają stabilne. Włochy odnotowały wzrost cen mleka spot, które wynoszą obecnie 59,5 c/kg (stan na 4 sierpnia 2024 roku). W Unii Europejskiej ceny masła wzrosły do 668 €/100 kg, co stanowi wzrost o 2,3% w ciągu ostatnich czterech tygodni. Ceny odtłuszczonego mleka w proszku (SMP) wzrosły o 0,9% do poziomu 240 €/100 kg, pełnego mleka w proszku (WMP) o 1,4% do 386 €/100 kg, a cheddara o 0,1% do 389 €/100 kg.
Zmiany cen produktów mlecznych idą w parze ze stabilnymi kosztami paszy, które wzrosły jedynie o 0,2%, oraz spadkiem kosztów energii o 2,2% w tygodniu 31 w porównaniu z poprzednimi czterema tygodniami. Konkurencyjność cenowa między regionami również się różnicuje: Oceania jest bardziej konkurencyjna cenowo w przypadku WMP, Unia Europejska w przypadku SMP, a Stany Zjednoczone w przypadku masła i cheddara.
Ostatnia aukcja Global Dairy Trade (GDT) z 6 sierpnia 2024 roku wykazała ogólny wzrost wskaźnika cen o 0,5%. Największe wzrosty cen odnotowano dla beztłuszczowej masy mlecznej (AMF) o 1,2%, sera o 1,3%, laktozy aż o 16,1% oraz WMP o 2,4%. Z kolei ceny masła spadły o 2,4%, a SMP o 2,7%.
Zobacz także: Dynamiczne zmiany cen mleka w Europie: wzrosty i spadki na rynku