Gdy smaki połączą siły, powstaje coś niezwykłego! Miłośnicy sera, uwaga! Mamy dla Was propozycję, która sprawi, że Wasze kubki smakowe przeżyją prawdziwą ucztę. Zapraszamy Was do odkrycia przepisu na zapiekankę „Trzy Sery”, gdzie harmonia smaków trzech różnych serów tworzy niepowtarzalną symfonię na talerzu. Wyobraźcie sobie rozpływający się w ustach ser, który delikatnie łączy się z chrupiącym wierzchem zapiekanki… Brzmi kusząco? To idealne danie na rodzinny obiad czy spotkanie ze znajomymi. Nie czekajcie, zanurzcie się w świat serowych przyjemności i przygotujcie tę wyjątkową zapiekankę już dziś!
ZAPIEKANKA „TRZY SERY”
Czas przygotowania: 40 minut
Czas zapiekania: 20 minut
Liczba porcji: 6
SKŁADNIKI:
makaron: penne lub rigatoni, opakowanie 500g
por: 1 sztuka
szpinak: 2 opakowania świeżego lub opakowanie mrożonego w liściach
suszone pomidory: słoik ok. 250g
pomidorki koktajlowe: kilka do dekoracji
czosnek: dwa ząbki
śmietana: 30% – 250 ml
ser feta: opakowanie 270g
ser pleśniowy: 100g
ser żółty: 100g
słonecznik: łuskany, 2 łyżki
przyprawy: sól, pieprz do smaku
olej: łyżka, do smażenia
WYKONANIE:
Ugotuj makaron w osolonej wodzie – powinien być al dente. Na rozgrzanej patelni podsmaż szpinak, pora pokrojonego w półtalarki, a gdy się zeszkli dodaj pokrojone w paski pomidory oraz szpinak. Smaż około 10 minut. Następnie dodaj śmietankę i rozkruszony ser feta. Po 5 minutach na patelnie wrzuć ugotowany makaron i dokładnie wymieszaj.
Składniki umieść w naczyniu do zapiekania. Na wierzch pokrój kilka pomidorków koktajlowych, zetrzyj ser żółty na tarce i posyp słonecznikiem. Zapiekaj w temperaturze 185 st. Przez 20 minut.
Autor:Elżbieta Matuszewska