Partnerzy portalu:

PoradnikiDobrostanZarządzanie bólem kluczem do dobrostanu i produktywności krów

Zarządzanie bólem kluczem do dobrostanu i produktywności krów

Opublikowane:

Zapewnienie dobrostanu krów mlecznych poprzez rozumienie i zarządzanie bólem na każdym etapie życia staje się coraz bardziej niezbędne. Nowoczesne badania podkreślają poważne konsekwencje, jakie ostre i przewlekłe bóle mogą narzucić na zdrowie krowy mlecznej, jej ogólne samopoczucie oraz produktywność.

Podczas niedawnego odcinka „The Dairy Signal” organizowanego przez Professional Dairy Producers (PDPW), Dr Kate Creutzinger, znana ekspertka w zakresie zachowania bydła mlecznego z Uniwersytetu Wisconsin-River Falls, podkreśliła znaczenie rozpoznawania i rozwiązywania problemów związanych z bólem przez cały okres życia krowy.

Dr Creutzinger wskazała trzy kluczowe powody do priorytetowego traktowania zarządzania bólem: ochrona dobrostanu zwierząt, zapewnienie stałych poziomów produkcji oraz utrzymanie zaufania społeczności. Ból uniemożliwiający naturalne zachowania krowy, takie jak jedzenie, picie czy przeżuwanie, może prowadzić do głębokich i trwałych konsekwencji.

Obszerne badania trwające 15 lat, obejmujące ponad 15 000 krów z 120 stad, ujawniły szkodliwe skutki kulawizny na produkcję mleka. Wyniki przedstawiały alarmujący spadek wydajności mleka – między 1788 a 2844 funtów na laktację – u krów dotkniętych kulawizną. Ponadto inne badanie podkreśliło znaczący wpływ bólu na reprodukcję.

Wyniki przedstawiały alarmujący spadek wydajności mleka – między 1788 a 2844 funtów na laktację – u krów dotkniętych kulawizną

Podkreślając znaczenie zarządzania bólem, Dr Creutzinger zaznaczyła: „Ból, który jest dla nas niewidoczny, nie oznacza, że jest niezauważony przez krowę.”

Pojęcie „licencji społecznej” wyjaśnia zaufanie społeczności do hodowców mleka, by utrzymywali społeczne wartości. Niedotrzymanie się tych wartości może otworzyć drogę dla regulacji prowadzonych przez społeczeństwo, w tym działań ustawodawczych lub narzuconych praktyk rolniczych.

Jednym z głównych problemów, który został poruszony, była powszechna praktyka skręcania ogona. Taka metoda może prowadzić do poważnych uszkodzeń, równoznacznych z zwichnięciem stawu. Co więcej, badanie ujawniło, że ponad połowa dorosłych krów miała złamane lub zwichnięte ogony, co stanowi wyraźny kontrast w stosunku do zalecanego progu 5% według programu National Dairy FARM.

Ponadto badania zidentyfikowały niepokojącą korelację między mastitis a złamanymi ogonami. Zaskakująco, 70% krów z nawracającymi przypadkami mastitis miało złamane ogony.

Ponadto badania zidentyfikowały niepokojącą korelację między mastitis a złamanymi ogonami. Zaskakująco, 70% krów z nawracającymi przypadkami mastitis miało złamane ogony.

Dr Creutzinger podkreśliła potrzebę szeroko zakrojonych badań w tej dziedzinie, aby lepiej informować i wyposażać producentów mleka. Zwróciła również uwagę na ważność humanitarnych praktyk zarządzania w końcowym etapie życia krowy mlecznej, podkreślając konieczność odpowiedniej opieki podczas transportu.

Poprzez uznawanie i rozwiązywanie tych problemów, producenci mleka mogą podnieść swoje standardy, zapewniając dobrostan swojego bydła i zaufanie swoich konsumentów.

Udostępnij ten artykuł

spot_imgspot_img

Najczęściej czytane

Więcej podobnych

Rynek mleka w UE: ceny serów lekko w dół, mleko nadal drożeje

W lutym 2025 roku średnia cena mleka w Unii...

Pryszczyca: Polska gotowa na każdy scenariusz – najnowsze informacje z MRiRW

Mimo że w Polsce nie odnotowano przypadków pryszczycy, Ministerstwo...

​Zalecenia PIM w związku z zagrożeniem pryszczycą: Jak chronić gospodarstwa mleczne?

W obliczu realnego zagrożenia pryszczycą, Polska Izba Mleka (PIM)...

Pryszczyca 2025 – Co musisz wiedzieć? Aktualizacja działań prewencyjnych na Podkarpaciu

Zagrożenie pryszczycą nie słabnie. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi...