W ostatnich latach obserwuje się rosnące zainteresowanie naturalnymi dodatkami paszowymi do żywienia krów mlecznych. Jest to wynik coraz bardziej rygorystycznych ograniczeń stosowania antybiotyków oraz oczekiwań konsumentów wobec produktów mlecznych: w naturalnych warunkach zwierzęta gospodarskie spożywają szeroką gamę roślin, w tym zioła. I choć ich udział w diecie jest stosunkowo niewielki, okazuje się, że wpływają korzystnie na organizm zwierzęcia, co potwierdzają liczne badania.
Jedno z nich przeprowadzili naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie:
prof. Renata Klebaniuk i prof. Eugeniusz Grela, który weryfikuje zastosowanie przyjaznych dla środowiska dodatków do żywności w nowych systemach żywnościowych. W ramach badań nad zastosowaniem naszej indywidualnie opracowanej mieszanki ziołowej w żywieniu krów i urodzonych z niej cieląt, naukowcy ocenili wpływ różnych poziomów zastosowania na tempo odchowu cieląt.
Naukowcy odkryli, że podawanie krowom mieszanki ziołowej składającej się z: liści oregano, tymianku, cynamonu i echinacei w ilości 4% suchej masy dawki, miało pozytywny wpływ na układ odpornościowy krów. U cieląt mieszanka poprawiała ich witalność i ograniczała występowanie objawów chorobowych w pierwszych tygodniach życia.