Partnerzy portalu:

InnowacjeZioła a krowy

Zioła a krowy

Opublikowane:

W ostatnich latach obserwuje się rosnące zainteresowanie naturalnymi dodatkami paszowymi do żywienia krów mlecznych. Jest to wynik coraz bardziej rygorystycznych ograniczeń stosowania antybiotyków oraz oczekiwań konsumentów wobec produktów mlecznych: w naturalnych warunkach zwierzęta gospodarskie spożywają szeroką gamę roślin, w tym zioła. I choć ich udział w diecie jest stosunkowo niewielki, okazuje się, że wpływają korzystnie na organizm zwierzęcia, co potwierdzają liczne badania.

Jedno z nich przeprowadzili naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie:
prof. Renata Klebaniuk i prof. Eugeniusz Grela, który weryfikuje zastosowanie przyjaznych dla środowiska dodatków do żywności w nowych systemach żywnościowych. W ramach badań nad zastosowaniem naszej indywidualnie opracowanej mieszanki ziołowej w żywieniu krów i urodzonych z niej cieląt, naukowcy ocenili wpływ różnych poziomów zastosowania na tempo odchowu cieląt.

Naukowcy odkryli, że podawanie krowom mieszanki ziołowej składającej się z: liści oregano, tymianku, cynamonu i echinacei w ilości 4% suchej masy dawki, miało pozytywny wpływ na układ odpornościowy krów. U cieląt mieszanka poprawiała ich witalność i ograniczała występowanie objawów chorobowych w pierwszych tygodniach życia.

Poprzedni artykuł
Następny artykuł

Udostępnij ten artykuł

spot_imgspot_img

Najczęściej czytane

Więcej podobnych

Studenckie Koło Bujatryczne UWM – Przyszłość weterynarii bydła w rękach młodych pasjonatów

Studenckie Naukowe Koło Internistyczne Bujatryków funkcjonuje na Wydziale Medycyny...

Szwajcaria wprowadza kontrowersyjne etykiety dobrostanu zwierząt – nowe wyzwanie dla eksporterów żywności

Od 2026 roku w Szwajcarii obowiązywać będą nowe przepisy,...

Mlekovita z prestiżowym Złotym Laurem ReThink Packaging 2025

Grupa Mlekovita została uhonorowana Złotym Laurem w Konkursie ReThink...

Ceny mleka i produktów mleczarskich w UE i na świecie – najnowsze dane z czerwca 2025

Świeże dane z europejskiego i światowego rynku mleczarskiego pokazują...