Kiedy za oknem szarość i chłód, nic tak nie rozgrzewa jak miska gorącej, aromatycznej zupy. Dziś mam dla Was coś wyjątkowego – przepis na Zupę Cebulowo-Serową, która otuli Was smakiem i ciepłem.
Zaledwie 40 minut przygotowania – i przed Wami 5 porcji niebiańskiej zupy, która jest idealnym połączeniem delikatnej słodyczy cebuli, kremowej tekstury serka topionego oraz subtelnego akcentu białego wina.
Zanurz kawałek chrupiącej bagietki w tej aksamitnej zupie, poczuj jak każdy łyk rozgrzewa i przywraca dobre samopoczucie, niezależnie od pogody za oknem. To danie, które sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i wykwintną kolację.
ZUPA CEBULOWO-SEROWA
Czas przygotowania: 40 minut
Liczba porcji: 5
SKŁADNIKI:
bulion: 1,5l
cebula: 6 średnich sztuk
czosnek: ząbek
ziemniaki: 2 duże sztuki
serek topiony: 200-250 g
białe wino: ¾ szklanki
olej: do smażenia
przyprawy: 1 łyżka tymianku, 1 łyżeczka majeranku, 1/3 łyżeczki słodkiej papryki, sól, pieprz
dodatkowo: bagietka oraz kilka plasterków żółtego sera
WYKONANIE:
Cebulę obierz i pokrój w półkrążki, ząbek czosnku zmiażdż. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć cebulę. Chwilkę smaż – dodaj czosnek oraz ziemniaki. Wlej wino. Smaż kilka minut. Zalej bulionem składniki i gotuj do miękkości. Dodaj serki topione i gotuj do ich rozpuszczenia. Zblenduj wszystkie składniki na jednolity krem – dodaj przyprawy wg uznania.
Zupę krem podawaj z kromkami bagietki zapieczonymi w piekarniku z plasterkami żółtego sera.
Autor: Elżbieta Matuszewska